Toamna vine cu „Mizantropul“ la Teatrul Naţional din Iași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reputat regizor român stabilit în America şi directorul Naţionalului ieşean vor deschide stagiunea. De pe 23 septembrie, amatorii de teatru se vor putea reîntâlni cu piesele lor preferate pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri“ din Iaşi.

Tompa Gabor, cunoscutul regizor român, stabilit în Statele Unite ale Americii este cel care va deschide stagiunea 2011-2012 la Teatrul Naţional din Iaşi.
Născut în Târgu Mureş în 1957, Tompa Gabor este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de origine română ai momentului. Din anul 2007 colaborează cu Departamentul de Dans şi Teatru al Universităţii din California. A absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti în 1981, la clasa lui Liviu Ciulei, Mihai Dimiu şi a Cătălinei Buzoianu. Piesa cu care îi va încânta acesta pe ieşeni la începutul stagiunii este „Mizantropul“, de Moliere.


„Avem posibilitatea ca reputatul regizor Tompa Gabor să fie prezent la Iaşi la premiera piesei care va deschide stagiunea. El va lucra alături de actorii teatrului nostru care sunt distribuiţi în piesă. Prima reprezentaţie va avea loc pe data de 23 septembrie“, a explicat Adi Caraulean, directorul artistic al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“.


„Trei surori“, în premieră


Gabor a pus în scenă mai bine de 60 de piese de teatru în ţară şi altele 60 în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania. Regizorul a primit pentru opera sa premiul UNITER pentru Excelenţă în 2002. Un alt spectacol prezentat în premieră în deschiderea stagiunii de la Iaşi, „Trei surori“, poartă semnătura directorului Teatrului Naţional, Cristian Hadji-Culea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite