Tinereţe fără bătrâneţe la curse GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de piloţi din toată ţara se întrec până mâine, în parcarea de la Era Park, pentru Cupa Iaşiului la Karting. Primii opt concurenţi vor fi premiaţi duminică.  Matei Stoian (6 ani) din Iaşi, şi Gyozo Fodor (34 de ani), din Turda, sunt mezinul respectiv „veteranul“ din concurs.

Sute de cai putere ambalaţi la maximum, zeci de copii, tineri şi adulţi şi un adevărat parc auto de karturi, care mai de care mai frumos colorate. La amiază, în parcarea de la Era Park s-a dat startul concursului Cupa Iaşiului la Karting.

La eveniment au venit aproape o sută de participanţi, însoţi de rude, prieteni şi suporteri. În apropierea pistei de 600 de metri, echipele, venite din toate colţurile ţării, şi-au pregătit maşinile şi strategiile care să le aducă un loc pe podium, la festivitatea de premiere de duminică.

Pilotul-minune al Iaşiului

Printre participanţi s-a numărat şi Matei „Mati“ Stoian în vârstă de numai şase ani. Îmbrăcat în combinezon, cu o cască mare pe cap, Mati arată ca un adevărat viitor campion de Formula 1. Puştiul a devenit dependent de adrenalina curselor încă de pe la vârsta de 3 ani jumătate.

„Se juca numai cu maşinuţele, iar la televizor urmărea doar cursele de Formula 1“, povesteşte Dan Stoian, tatăl micului pilot. Ieşeanul s-a convins de abilităţile puştiului când l-a văzut pe acesta că la vârsta de trei ani a învăţat singur să meargă pe bicicletă.

A luat microbul curselor de la copiii săi

„Atunci mi-am dat seama că la el găseşti şi aptitudini, şi voinţă“, mai spune Dan Stoian. Până acum, puştiul şi-a adjudecat două titluri de campion judeţean la categoria sa de vârstă, iar până duminică, Mati se va bate pentru a face impresie bună la Cupa Iaşiului la Karting.

De cealaltă parte, la categoria seniorilor, Gyozo Fodor (34 de ani), din Turda, este cel mai în vârstă concurent din campionat. Pilotul recunoaşte că şi-ar fi dorit să practice acest sport încă din copilărie dar părinţii au fost de neînduplecat.

„Mi-aş fi dorit să pot participa la Karting încă din tinereţe dar părinţii nu au fost de acord. Anul acesta este însă al doilea concurs la care particip. Am decis să merg la curse datorită copiilor mei. I-am văzut cât de mult le place şi am încercat şi eu“, spune Fodor. 

Indiferent însă de categoria de concurs la care participă, sau de vârsta pilotului, investiţiile nu doar de timp, ci şi cele financiare se dovedesc a fi destul de piperate.

Gyozo Fodor spune că pentru a-şi lua kartul la mâna a doua a fost nevoit să scoată din buzunar aproximativ 2.000 de euro. O maşină nouă însă poate ajunge şi până la 5.000 de euro, la care se adaugă echipamentul de rigoare, combinezonul ignifug, casca de protecţie, mănuşile, care mai costă câteva sute de euro. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite