Iaşi: Andrei Florea descoperă Calea Tigrului de Fier (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Andrei Florea descoperă Calea Tigrului de Fier (PORTRET)
Iaşi: Andrei Florea descoperă Calea Tigrului de Fier (PORTRET)

Băiatul practică Qwan Ki Do de doi ani şi este deja campion naţional şi european la categoria sa de vârstă în artele marţiale chino-vietnameze.

A jucat şah la grădiniţă şi a făcut şi dansuri, iar la opt ani părinţii l-au dus la un club de arte marţiale, Qwan Ki Do. „Ceea ce fac eu este un sport complex, cu tradiţie“, spune mândru Andrei Florea. Luna aceasta marchează doi ani de când practică arte marţiale şi deja a strâns câteva medalii importante. „La început mi s-a părut greu“, îşi aminteşte Andrei Florea. După o pregătire temeinică cu trei antrenamente săptămânale, anul acesta, băiatul de zece ani s-a remarcat la campionatele naţionale şi europene.

Pe primul loc la Campionatul European

În competiţia de la Berlin, Andrei Florea a urcat de două ori pe podium fiind campion european la Qwan Ki Do, la categoria sa de vârstă. „Am fost în echipă cu Răzvan Moldoveanu, coleg de la club, la lupte şi am luat primul loc. Am mai obţinut  şi o medalie de aur singur la Thao Quyen. Am fost mândru. Părinţii au fost cu mine şi a fost bine. Dacă eram singur, mi s-ar fi părut mai greu“, îşi aminteşte Andrei. Recompensa pentru rezultatul de la Berlin: două cupe, două medalii, două tricouri pentru probele la care a obţinut aurul şi o vacanţă de o săptămână în Italia, în regiunea Calabria.

După vacanţa de primăvară, alături de un coleg de clasă înscris la acelaşi club, Kim Ho Dao Iaşi (Calea Tigrului de Fier), care a obţinut medalia de argint, au dus la şcoală cupele obţinute la campionatele europene de la Berlin.

Obiectivul lui: centura neagră

Andrei are rezultate bune la şcoală, dar printre materiile preferate se numără religia şi sportul şi nu pentru că ar fi mai uşoare decât altele, ci pentru că au legătură cu activităţile extraşcolare ale sportivului. Pe lângă antrenamentele de Qwan Ki Do, Andrei merge în fiecare duminică la o biserică din Tătăraşi unde îl ajută pe preot în timpul slujbelor.

Deşi este implicat în mai multe activităţi decât un copil obişnuit care merge doar la şcoală, Andrei spune senin că nu duce lipsă de timp şi energie.„Eu am timp liber“, spune zâmbind băiatul care nu întârzie la antrenamente, la biserică, îşi pregăteşte lecţiile şi nu uită de soldăţei sau maşini.

Băiatul spune sincer că nu ştie exact ce vrea să ajungă peste ani, dar are cel puţin un obiectiv: să obţină centura neagră în artele marţiale pe care le practică. Acum, el are centura albă, 3 capi roşii, iar în decembrie va avea examen pentru a ajunge la 4 capi. Îşi doreşte o bicicletă nouă pe care o va primi, cel mai probabil, la primăvară. „Am donat sărmanilor multe jucării pentru că eu nu le mai foloseam. Am mai dat sărmanilor haine şi caiete“, explică Andrei.

Profil
Născut. 23 octombrie 1999, Iaşi.
Studii. Elev în clasa a IV-a la Liceul „Miron Costin“.
Familie. Mai are o soră, Diana.

Părerea antrenorului Hoan Su Irinel Baciu
Este un copil serios, liniştit, mulţi dintre cei care-l văd nu bănuiesc că are asemenea calităţi. Andrei Florea a obţinut la campionatul european de la Berlin două locuri întâi atât la proba tehnică, cât şi la cea de luptă alături de colegul Răzvan Moldoveanu. Andrei a fost un caz fericit care a obţinut rezultate extraordinare atât pe plan naţional, cât şi european având un grad mic (n.r. centura albă, 3 capi roşii). După doar jumătate de an a reuşit să se impună pe plan european. Gradul nu are nicio importanţă, contează foarte mult dorinţa şi voinţa. 

Ce-i place
Îi plac jocurile pe calculator. Nu refuză niciodată cartofii prăjiţi, cerealele, mămăliga cu brânză, peştele. Îi place să aibă grijă de natură şi colectează selectiv deşeurile.
Ce nu-i place
Nu foloseşte tehnicile învăţate la antrenamentele de Qwan Ki Do atunci când se joacă cu ceilalţi copii. Nu-i place să mănânce omletă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite