Iasi: Test de supravieţuire cu bastonul alb în mână (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: Test de supravieţuire cu bastonul alb în mână (VIDEO)
Iasi: Test de supravieţuire cu bastonul alb în mână (VIDEO)

Vezi un film cu riscurile la care se expun persoanele nevăzătoare pe iasi.adevarul.ro.

O plimbare până la magazinul din colţul blocului sau traversarea străzii, nişte lucruri de altfel banale pentru pietoni, reprezintă adevărate încercări pentru persoanele nevăzătoare din Iaşi. Pe lângă dificultăţile cu care trebuie să se confrunte în fiecare zi, aceştia au de înfruntat o serie de obstacole şi pericole reale, care ar putea fi remediate cu uşurinţă.

Neculai Meiu (54 de ani) şi soţia sa, Elena, nu au văzut niciodată lumina soarelui, dar au muncit ca să aibă o viaţă absolut normală, realizarea lor fiind un fiu care le-a oferit deja un nepoţel.


Şi-a scrântit glezna într-o groapă


Cu toate că se descurcă pe străzile din apropierea locuinţei, Neculai nu este ferit de capcanele care se găsesc pe trotuarele sparte. „În urma cu câţiva ani, soţul meu a suferit o entorsă la gleznă, după ce a călcat strâmb pe marginea unei gropi de pe trotuar”, a declarat Elena Meiu, membră în comitetul de femei al Asociaţiei Nevăzătorilor din Iaşi. „Eu înţeleg că trebuie intervenit uneori la o ţeavă sau la un cablu electric. Dar dacă se sparge carosabilul, noi cum ne mai ferim?”, se întreabă şi Neculai Meiu. Maşinile reprezintă un alt pericol pentru nevăzători, atât cele parcate la întâmplare pe trotuare, cât şi cele care circulă în trafic. Astfel, traversarea străzii se dovedeşte a fi o adevărată ruletă rusească.


Au rămas cu promisiuni


Dacă nu pot întreba pe cineva când se schimbă culoarea la semafor, nevăzătorii se bazează pe auz pentru a-şi da seama când s-a oprit traficul, însă această metodă nu este infailibilă. „În urmă cu două săptămâni, un tânăr nevăzător a fost acroşat de un camion pe culoarea verde a semaforului din cauză că şoferul a vrut să prindă ultimele secunde”, a explicat Elena Meiu. În cadrul audienţelor cu primarul Gheorghe Nichita, nevăzătorii au cerut implementarea unor semafoare acustice, care să anunţe fonic schimbarea culorii.


„Am vrut şi noi să beneficiem de aceleaşi condiţii care sunt la Bârlad, de exemplu. Nu am solicitat să se instaleze semafoare acţionate manual, unde omul să apese un buton şi să ştie sigur după câteva secunde că are culoarea verde. Ni s-au făcut promisiuni peste promisiuni şi până la urmă nu s-a respectat nimic”, a povestit Neculai Meiu.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/Cosmin/meiu 1.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/cosmin/neculai meiu_NEW_0001.jpg width=300 height=225 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Tragedie la Târgu Frumos


La începutul acestui an, un nevăzător a murit după ce a fost lovit din plin pe o trecere de pietoni din Târgu Frumos. Dispariţia lui Neculai Chiper (59 de ani), directorul adjunct al Liceului special pentru nevăzători „Moldova” din localitate, a stârnit un val de proteste în rândul nevăzătorilor. „Am dorit să facem un miting pentru a protesta faţă de indiferenţa autorităţilor, dar nu am primit aprobare de la Primăria din Târgu Frumos”, a încheiat Elena Meiu.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/Cosmin/meiu 2.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/cosmin/neculai meiu.jpg width=300 height=225 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite