Iaşi: Cad capetele în dosarul jafului Terom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Cad capetele în dosarul jafului Terom
Iaşi: Cad capetele în dosarul jafului Terom

Magistraţii DIICOT Bucureşti prezintă în aceste zile materialul de urmărire penală persoanelor cercetate în megadosarul economic.

Unul dintre cele mai importante dosare ieşene, care a ţinut ani la rând prima pagină a ziarelor, este aproape finalizat. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti par a fi pe cale de a găsi vinovaţii pentru ruinarea Terom.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, după cinci ani de cercetări şi după ce s-au adunat peste 100 de volume de probe şi declaraţii, de câteva săptămâni s-a început prezentarea materialului de urmărire penală.

Daţi în urmărire
În dosarul în care se fac cercetări pentru delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală, abuz în serviciu, înşelăciune în dauna statului şi constituirea unui grup infracţional organizat, principalii inculpaţi sunt foştii patroni sirieni ai Terom, fraţii Ammar şi Hassan Nanaa. Însă sunt cercetate şi  persoane care au avut legătură cu fostul combinat de fire.

Printre cei care se vor prezenta la DIICOT pentru a consulta materialul de urmărire penală se numără şi foştii directori ai Terom, Viorica Zlate, Ion Ardelean, Teodora Dumitru, Viorel Vaidner. „Am adus o serie de obiecţiuni la expertiza făcută în dosar. Tranzacţiile comerciale făcute la Terom au fost corecte. Consider că a fost un dosar dictat la dispoziţia cuiva“, a precizat ieri Viorica Zlate, fostul director economic. În acelaşi dosar  sunt cercetaţi şi Simo Zoltan, Ali Nanah, Anas Nanaa şi alte două persoane de origine arabă. „Cauza se află într-un stadiu avansat de soluţionare“, a precizat procuror-şef Ramona Bulcu, din cadrul Parchetului General. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cel puţin cinci persoane vor fi trimise în judecată.

Dosarul Terom are ca punct de plecare anul 2004, când foştii patroni sirieni Ammar şi Hassan Nanaa au fost acuzaţi de procurori că ar fi prejudiciat combinatul ieşean cu opt milioane de lei. O serie de circuite economice suspecte ar fi fost puse la cale între Terom şi firme-fantomă, şi au  fost scoase din ţară mari sume de bani. Potrivit anchetatorilor, cei doi sirieni ar fi finanţat terorismul internaţional, iar banii ar fi ajuns la banca unei rude a lui Osama bin Laden. Fraţii Nanaa au reuşit să fugă din ţară în 2005 şi sunt urmăriţi internaţional. Aceştia ar fi arestaţi în Siria.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite