Tenisul, o afacere de familie la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele investeşte masiv pentru a-şi trimite băiatul în pregătire la Mediaş şi i-a construit un teren de tenis lângă casă.

Teodor Leahu, cel mai bine cotat jucător de tenis de Iaşi la categoria 18 ani, îşi datorează evoluţia de până acum în „sportul alb“ datorită tatălul său. „Când Teodor avea 7 ani, l-am dus la domnul profesor Bărbărie, apoi la domnul Damian. Văzând că progresează, a ajuns sub îndrumarea  domnului Aghion de la clubul CFR Iaşi“, spune Liviu Leahu, părintele lui Teodor. După ce a reuşit o serie de rezultate bune la turneele interne, provocarea lui Teodor este să strângă primul său punct ATP.

„Ca să iei un punct, trebuie să te califici pe tabloul principal al unui turneu de minim 10.000 de dolari şi de acolo să treci măcar de un tur“, explică Teodor, care a participat la turneul de 15.000 de dolari de luna trecută la Iaşi, unde a fost eliminat în ultimul meci din calificări.
Spre deosebire de sporturile de echipă, tenisul este o disciplină unde costurile sunt suportate integral de practicant. În acest sens, tatăl lui Teodor i-a construit acestuia un teren de tenis pe zgură chiar în spatele casei.

Încurajat de Victor Ioniţă

„Costurile pentru amenajarea unui teren de tenis se ridică la 30.000 de euro, de asta eu am ales să-l construiesc singur cu nişte zilieri şi am fost ajutaţi cu nişte materiale. În rest însă, plătesc pentru antrenori, teren şi sală de antrenament, de forţă, echipament, iar când tragi linie este o cheltuială foarte mare. Fără o susţinere continuă, Teodor nu poate participa la alte turnee de măcar 10.000 de dolari“, spune Liviu Leahu.

„Teodor s-a antrenat cu jucătorul Victor Ioniţă iar acesta mi-a spus că băiatul meu are potenţial, dar nu-l poate exploata la Iaşi. Am cheltuit peste 6.000 de lei pentru ca fiul meu să se poată pregăti la Mediaş cu Toni Gaşpar, antrenorul lotului naţional de tineret, iar atunci am văzut o evoluţie. Teodor are 17 ani jumătate şi riscă să-şi rateze şansa dacă în următorii doi ani nu face un salt în performanţă“, explică Liviu Leahu.
Promisiuni de la CFR Iaşi

Momentan, speranţele lui Teodor se îndreaptă spre clubul CFR Iaşi, la care este legitimat şi de unde a primit promisiuni că va fi sprijinit măcar un an. „Mi-ar plăcea să rămân la Iaşi, dar aici nu sunt mulţi tineri de o anume valoare cu care să mă pot antrena. Mai am multe lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţesc, dar cred că foarte importantă este pregătirea fizică. În opinia mea, unul dintre atuu-rile cu care Novak Djokovici face un sezon fantastic anul acesta este tocmai forma fizică excepţională“, spune Teodor Leahu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite