FOTOGALERIE Peste 1.500 de persoane s-au înghesuit să ia Agheazmă Mare de la Mitropolia Iaşi UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea caldă a dat peste cap tradiţia de Bobotează în capitala Moldovei. Locul crucii de gheaţă din curtea Catedralei Mitropolitane este luat în acest an de una făcută din crengi de brad şi flori.

Ora 13.30: Credincioşi din toată Moldova s-au adunat în curtea Catedralei Metropolitane pentru a lua Agheazmă Mare şi a duce la familie. Majoritatea respectă cu sfinţenie tradiţia de Bobotează. Cristi Florin din Focşani a venit cu o sticlă de cinci litri pe care a umplut-o cu apa sfinţită. Bărbatul a povestit că obişnuieşte să stropească cu apă în toate colţurile casei, să bea în fiecare dimineaţă şi să dea şi la animale, pentru bunăstare şi sănătate.

„Cu apa de Bobotează ud pomii din grădină şi pământul ca să fie rodnic. Dau şi la animale să bea, vacă, cai şi 15 păsări şi ies ouăle mai sănătoase şi lapte mult. De şapte ani vin la Iaşi să iau Agheazmă Mare, beau, mai dau prin casă şi de asta sunt sănătos, n-am fost operat niciodată şi gospodăria stă bine“, ne-a spus Cristi Florin.

image

Şi Florica Grigoraş a venit la Iaşi din Fălticeni pentru a lua binecuvântare de la ÎPS Teofan de Bobotează. „De obicei beau agheazma, mai dau prin casă. Mi-a mers mai bine anul trecut datorită apei sfinte, n-am avur probleme“, a povestit femeia.

Ora 12.10: După ce ÎPS Teofan a terminat slujba de sfinţire a apei, credincioşii au încercat să rupă cordonul de jandarmi ca să îşi umple sticlele cu agheazmă. Unii oameni au aruncat cu sticlele către cei aflaţi lângă butoaie, pentru a nu mai sta la rând. Din mulţimea adunată în curtea Catedralei Mitropolitane a ieşit în evidenţă Ferdinand Stănescu, bulibaşa din Grajduri, care a venit însoţit de 200 de rromi. „Venim aici în fiecare an cu toată familia. Luăm apă pentru bunăstare, sănatate, ca să ne meargă bine tot anul“, a explicat Stănescu.

image

Ora 11.40: În curtea Catedralei Mitropolitane sunt peste 1.000 de persoane care au venit să asiste la slujba de sfinţire a aghezmei. Jandarmii spun că sunt mul mai puţini credincioşi decât în 2011, chiar dacă afară este cald pentru această perioadă a anului. Oamenii s-au aşezat încă de la ora 7.00 lângă butoaiele cu apă, pentru a fi siguri că vor lua Agheazmă Mare.

Ora 8.18: Ieşenii care vor participă astăzi la slujba de la Mitropolie vor avea la dispoziţie 12 tone de apă sfinţită. „Nefiind temperatura care să ne ajute, pe scheletul metalic folosit în fiecare an pentru gheaţă vom pune crengi de brad şi flori. Vor fi 12 butoaie de câte 1.000 de litri fiecare pentru sfânta agheazmă ca să ajungă la toţi credincioşii", a explicat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Vreme închisă, cu ploi şi lapoviţă de Bobotează la Iaşi

Pentru ca ieşenii să nu se îmbulzează, ordinea va fi asigurată de jandarmi. Liturghia va începe la ora 9.00, iar de la ora 12.00 ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia slujba pentru Agheazma Mare pe treptele din faţa catedralei.

Ce să faci de Bobotează ca să ai belşug în casă tot anul

Slujitorii Bisericii spun că lipsa gheţii şi a gerului de Bobotează nu diminuează importanţa sărbătorii pentru creştini. „Preotul când sfinteţeşte apa face semnul sfintei cruci, iar faptul că apa se solidifică ne arată că acest lichid poate lua forma crucii. Importantă este semnificaţia crucii şi nu materialul din care este făcută", a precizat Constantin Sturzu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite