„Tehnica vampirului“,metoda spectaculoasă de reparare a articulaţiilor bolnave,utilizată în premieră la Iaşi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 30 octombrie, la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Recuperare din Iaşi s-a realizat o intervenţie în premieră folosindu-se metoda Angel PRP, injectarea de plasmă proprie îmbogăţită cu trombocite în zona lezată, beneficiară fiind o actriţă de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri".

Premieră medicală la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Recuperare din Iaşi, acolo unde marţi, 30 octombrie, s-a realizat metoda Angel PRP (Platelet Rich Plasma), injectarea de plasmă îmbogăţită cu trombocite, cu ajutorul unui aparat oferit de o firmă care se ocupă de echipamente sanitare.

„Este o tehnologie care foloseşte sângele propriu al pacientului pentru tratament, se izolează trombocitele care conţin factori de creştere, foarte importanţi pentru grăbirea procesului de vindecare", spune Dan Istodorescu, reprezentantul firmei de echipamente medicale.

Beneficiara primei astfel de intervenţii realizate în Capitala Moldovei a fost actriţa Antonella Cornici (41 de ani) de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" Iaşi, care şi-a rupt tendonul lui Ahile. Practic, pacienta a fost supusă unei intervenţii care a durat maximum 45 de minute şi care a constat în injectarea propriului sânge, care a fost trecut printr-o centrifugă fiind astfel îmbogăţit cu trombocite.

Operaţie în premieră la Iaşi: transplant de oase pentru refacerea unui şold

Femeii i s-au extras 50 de mililitri de sânge care a fost introdus în sistemul Angel, unde s-au separat trombocitele, iar concentratul obţin, 2-3 mililitri de plasmă, a fost reinjectată pacientei. „Mi-am rupt tendonul lui Acile şi este important să mă pun mai repede pe picioare. Medicii care m-au operat mi-au spus că este aceastăposibilitate şi evident că am ales-o. Costurile sunt rezonabile, nu mi se par exagerate, undeva la 300 de euro. După spusele doctorilor, după 6 luni aş putea să mă întorc la muncă. Cred că această intervenţie scurtează perioada de repaus", spune Antonella Cornici (41 de ani).

image

Intervenţia a fost recomandată de medici pentru că reduce perioada de recuperare şi a costat-o 300 de euro. „Pacienta acum se află în perioada de convalescenţă, e în perioada lungă de recuperare. Persoana e activă, doreşte să se reintegreze foarte repede activităţii", spune profesorul Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare Iaşi.

Tehnică-minune pentru sportivi

Specialiştii spun că metoda PRP înjumătăţeşte perioada de vindecare a pacienţilor cu afecţiuni ale aparatului locomotor. „Este vorba despre o terapie inovatoare în ceea ce priveşte procedul de vindecare şi cicatrizare a unor leziuni importante ale aparatului locomotor, în special pe părţile moi. Vorbim de leziuni tendino-ligamentare care aparent sunt minore, dar de fapt afectează o mare masă de populaţie şi sunt de multe ori consecinţe ale unor accidente sportive. Este o patologie sâcâitoare, dureroasă, care nu are o rezolvare ideală. Acest tip de tratament poate grăbi procesul de vindecare", mai spune profesorul Paul Botez.

Doctorii ieşeni care au făcut operaţii în premieră naţională

Operaţie în premieră la Spitalul de Recuperare Iaşi. Viaţa unui tânăr a fost salvată cu ajutorul unui medic din Franţa

De terapia PRP pot beneficia în special persoanele care au suferit leziuni sportive cronice, precum epicondilita laterală, supranumită „cotul tenismenului", sau epicondilita medială, cunoscută sub denumirea de „cotul jucătorului de golf".  

„Utilizând această plasmă îmbogăţită cu trombocite se stimulează procesul de vindecare şi de regenerare la nivel tisular, de aceea principiul e foarte util şi în artrozelor, cele incipiente sau medii", spune medicul Adriana Neagu-Niţescu.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite