Iaşi: Taximetriştii fac legea pe şoselele Iaşiului (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia circulă după un cod rutier care avantajează doar pe clienţii grăbiţi

Pentru majoritatea dintre ei nu există linie continuă, oprire sau staţionare interzise, treceri de pieton sau staţii de autobuz.

Taximetriştii ieşeni lucrează după un singur cod, cel al clientului. Comanda venită prin staţie îi face să uite de toate reglementările Codului Rutier. Astfel, păcatele „birjarilor în galben“ nu sunt puţine. Unul dintre cele mai sfidătoare la adresa participanţilor în trafic este „sporovăitul pe două benzi”, când doi taximetrişti îşi opresc maşinile în paralel şi ocupă două benzi pentru a sta de vorbă. „Sunt foarte puţini clienţi în ultimul timp, staţiile de taxi sunt supraaglomerate, iar ei nu au unde parca. Oricum este o atitudine sfidătoare faţă de ceilalţi şoferi”, este de părere Mircea Manolache, şeful Camerei Taximetriştilor Iaşi.


Taximetria, la fel ca pescuitul

Un alt minus în comportamentul taximetriştilor este ignorarea semnelor de circulaţie, care îi împiedică să-şi servească prompt clienţii. Adesea, aceştia îşi întorc maşinile pe linia continuă, în apropierea trecerilor de pietoni, şi chiar a semafoarelor. „Activitatea de taxi e ca pescuitul. Când un client îi face semn, ca să-şi facă banii şoferul încalcă toate regulile de circulaţie”, mai spune Mircea Manolache. Pentru un client în plus, unii taximetrişti staţionează chiar şi în staţiile de autobuz, fără să le pese că, din cauza lor, şoferii mijloacelor de transport pierd secunde bune până să pornească din nou la drum.

Se lucrează la cazierul „birjarilor”

Angajaţii Biroului Transporturi Urbane din Primărie lucrează la întocmirea cazierelor taximetriştilor. „Vor fi înregistrate abaterile grave. Dacă sunt mai mult de trei, riscă să rămână fără atestat pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni”, susţine Manolache. Acesta mai spune că, personal, dă câte 5-6 sancţiuni pe zi şoferilor care greşesc. „De regulă, sunt suspendaţi de la orice comandă timp de trei ore”, afirmă Manolache.

Staţionări, oriunde şi oricând

Pentru un taximetrist care trebuie să îşi lase clientul la destinaţie, staţionarea într-o intersecţie nu va reprezenta niciodată o problemă.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/stationare ilegala.flv iurl=/editor_files/Image/stationare ilegala_0001.jpg width=320 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Acelaşi raţionament se aplică şi în cazul taximetriştilor care îşi aşteaptă posibilii clienţi. Pentru a avea mai uşor acces la pietonii care au nevoie de transport, şoferii de pe maşinile galbene se postează direct în staţiile de autobuz, chiar dacă incomodează astfel traficul mijloacelor de transport în comun.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/taxi autobuz.flv iurl=/editor_files/Image/taxi autobuz_0001.jpg width=320 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite