Taxele ieşenilor ar putea ajunge la ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditul pentru salvarea CET va costa peste 10 milioane de euro până în 2016. Banii ar putea fi plătiţi de la bugetul local, dacă CET nu-l va putea achita din fonduri proprii.

Pentru a debloca situaţia de la CET, care are conturile blocate prin decizie judecătorească de firma Unicom Top Energy, aleşii locali au decis să împrumute 7,9 milioane de euro pentru a-i „îmbuna“ pe furnizorii ruşi.

Banii vor fi returnaţi băncii creditoare Bancpost în decursul a şase ani şi jumătate. Cu tot cu dobânzi, centrala va trebui să plătească băncii peste 10,5 milioane de euro.

„Toţi banii din credit vor pleca către Unicom. Am reuşit să luăm un credit printr-o cerere de ofertă de la Bancpost cu dobândă variabilă de 7,11% pe an, în funcţie de Euribor, dar nu mai mare de 9,15%. Este o dobândă mai bună decât ne-a cerut Unicom, de 11,5%“, a spus Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului.

Dobânzi de 1,6 milioane de euro în primii trei ani

Această hotărâre aprobată ieri are nevoie de avizul unei comisii de la nivel central, care se va întâlni pe 26 noiembrie. Dacă documentaţia va fi avizată, luna viitoare prin conturile CET vor trece 3,2 milioane de euro, iar în ianuarie 2010 diferenţa de bani până la 7,9 milioane de euro, care vor ajunge în buzunarul celor de la Unicom pentru că iarna trecută au adus cărbune la Iaşi.

Până în 2012 vor fi achitate rate care ajung anual la 550.000 de euro, iar creditul va fi returnat din 2013, în patru tranşe de câte 1,9 milioane de euro. Deşi, CET avea la 18 noiembrie datorii de 71,5 milioane de lei către mai mulţi furnizori de combustibil.

Ieşenii plătesc şi împrumutul RATP

O parte dintre consilieri s-au opus împrumutului. „Credem că există o grabă nejustificată de a plăti un singur furnizor cu acest credit. Noi am cerut o amânare pentru a discuta cu Unicom şi cu reprezentanţii băncii, dar nu am fost ascultaţi“, a afirmat viceprimarul Gabriel Grigore, care are printre atribuţii şi activitatea de la CET.

Deoarece situaţia financiară de la CET este una dezastruoasă, există riscul ca centrala să nu poată acoperi din fondurile sale creditul, iar Primăria Iaşi să intervină cu bani de la bugetul local. Aceeaşi situaţie s-a mai înregistrat şi la RATP, unde ratele pentru cele 50 de autobuze MAZ cumpărate în 2005 sunt plătite din bani publici.

Datorii către furnizori de 71,4 milioane de lei
- Unicom Top Energy Bucureşti - 32,4 milioane de lei;
- Romgaz Mediaş - 30,8 milioane de lei;
- E-ON Gaz Distribuţie - 3,4 milioane de lei;
- Izvorul Mariei Iaşi - 2,6 milioane de lei;
- Transgaz Mediaş - 1,4 milioane de lei;
- Eco Petroleum Constanţa - 724.828 lei;
- Unicom Holding Bucureşti - 18.072 lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite