Taxate cu 100 de lei în maternitate ca să poată naşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gravidele care ajung la „Cuza Vodă“ trebuie să achite banii la internare. Pacientele sunt disperate şi spun că e anormal să li se ceară o sumă atât de mare de bani pentru a-şi aduce pe lume bebeluşii. 

Noua măsură luată la începutul săptămânii de conducerea Maternităţii „Cuza Vodă“, privind impunerea unei sume de 100 de lei pentru fişa de internare le nemulţumeşte pe viitoarele mămici. Femeile se plâng că suma este prea mare şi că măsura s-a luat pentru că cei din conducere ştiu că gravidele nu au altă soluţie decât să plătească.

Citeşte şi:

Iaşi: Maternitatea "Cuza Vodă", preluată cu nazuri de Consiliul Judeţean

Iaşi: Stoc de medicamente pe spinarea gravidelor

Pacienţii înghesuiţi de la Spitalul de Recuperare Iaşi: „Ne vom interna post-mortem“ (VIDEO)

Disperată este Andreea Alexăndroaia, însărcinată în opt luni. Tânăra în vârstă de 21 ani este din comuna Belceşti, iar singurul venit este adus de soţ.


Acesta este cioban şi pentru a asigura cele necesare traiului vinde lactate. Banii câştigaţi abia le ajung să trăiască de pe o zi pe alta. „Nu avem bani pentru că nu avem un venit stabil. Nu se uită nimeni la tine în spital până nu le pui ceva în buzunar. Mă ia cu rău numai când mă gândesc“, spune Andreea.


De 10 ori mai ieftin la „Elena Doamna“


Înverşunată este şi Andreea Arsene, însărcinată în 7 luni jumătate. Tânăra din Păun nu are niciun venit, iar salariul soţului care lucrează în construcţii este de cel mult 1.000 de lei. Viitoarea mămică acuză conducerea spitalului că se foloseşte de gravide pentru a atrage fonduri.


„Când ajungi aici trebuie să naşti, doar n-ai să stai aşa. Şi bineînţeles c-o să plătim pentru că nu avem ce face, nu putem sta în dureri. Dacă nu plăteşti nu te bagă în seamă. Nu ai altă alternativă decât să plăteşti“, spune femeia din Păun. Managerul maternităţii susţine că această decizie nu va mai permite ca medicii să le ceară pacientelor să-şi cumpere medicamente.


„Într-adevăr este o sumă mare, dar şi când vii la spital şi ai toate medicamentele la dispoziţie este bine. În anunţul în care am spus de aceste costuri am precizat şi că medicilor le este interzis să le solicite pacientelor să cumpere medicamente“, spune Vicuţa Todosiciuc, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“.


Aceeaşi fişă de internare la Maternitatea „Elena Doamna“ costă doar 10 lei. „La noi taxa de internare, cu toate hârtiile, ajunge la 10 lei. Am auzit că au introdus acea sumă de 100 de lei la «Cuza Vodă». Poate la ei este încadrată sub altă formă. Fiecare îşi face calculele. Mi se pare anormal că trebuie să se plătească, dar când este vorba de sănătate nu stau să comentez“, spune Vlad Gheorghiţă, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna“.

__________________

„Cuza Vodă“, preluată cu nazuri de CJ

Şase spitale din Iaşi trec, de mâine, în administrarea Consiliului Judeţean (CJ). Printre acestea se află şi cele două maternităţi, „Cuza Vodă“ şi „Elena Doamna“. Decizia a fost luată astăzi de aleşii judeţeni, după numeroase discuţii în contradictoriu. 11 dintre cei 36 de consilieri au votat împotriva preluării de către administraţia judeţeană a celor şase unităţi medicale. „Ministerul Sănătăţii îşi ia mâna de pe spitale şi le lasă cu dificultăţi fantastice. Vom ajunge să punem lacăt pe uşa acestor spitale“, a profeţit Iulian Cozianu, consilier judeţean.


Fără delegaţie în Germania


Constantin Simirad, şeful CJ, a menţionat că va prelua spitalele, dar nu va da niciun ban pentru cheltuielile acestor unităţi. „Atât timp cât nu ni s-au dat şi resursele financiare, nu vom avea de unde da bani pentru utilităţi. Cheltuielile vor fi suportate de Casa de Asigurări de Sănătate“, a spus Simirad. Un alt proiect care a stârnit discuţii în plenul CJ de astăzi a fost cel legat de vizita lui Simirad, între 17 şi 22 septembrie, în landul german Sachsen-Anhalt. Consilierii s-au opus acestui proiect care viza semnarea unui acord de colaborare. „Consilierii au votat împotrivă pentru că nu am fost de acord ca trei dintre ei să meargă în delegaţie. Eu am fost tot timpul împotriva acestui turism politic“, a spus Simirad.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite