"Ţarul" Necolaiciuc vorbeşte cu nonşalanţă despre mafia naşilor: "Controlorul păstrează cam 30% din şpagă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul director general CFR, Mihai Necolaiciuc, într-o fotografie din ianuarie 2012, când părăseşte arestul Direcţiei de Cercetări Penale Bucureşti
Fostul director general CFR, Mihai Necolaiciuc, într-o fotografie din ianuarie 2012, când părăseşte arestul Direcţiei de Cercetări Penale Bucureşti

Fostul director general al CFR între 2000 şi 2003 a descris sistemul mafiot piramidal de care avea cunoştinţă chiar din perioada în care conducea societatea.

Mihai Necolaiciuc a vorbit într-un interviu recent despre cum se împart banii colectaţi de controlorii CFR de la călătorii clandestini.

"Controlorul păstrează cam 30%, toată lumea ştie. Sistemul este bine pus la punct", a declarat Mihai Necolaiciuc pentru RTV.

Fostul director general al CFR, cercetat pentru o fraudă de 50 de milioane de euro, a povestit cu aceeaşi ocazie şi cine încasează restul de bani încasaţi din şpagă.

Potrivit lui Necolaiciuc, revizorii de secţie aşteaptă controlorii la terminarea cursei pentru a-şi încasa cota. Ulterior, o altă parte din banii negri ar ajunge la inspectori.

"Ţarul", cum a fost supranumit Necolaiciuc, crede că o altă parte din şpagă ajunge cel mult la nivelul directorilor adjuncţi din CFR. "Directorii se schimbă foarte des. Este imposibil să intre în sistem foarte repede", a mai dezvăluit Necolaiciuc pentru RTV.

Cel mai influent şef postrevoluţionar de la CFR a mărturisit că ştia încă de pe vremea în care era director la Regionala CFR Iaşi despre aceste abuzuri.

Pe de altă parte, Necolaiciuc spune că sistemul şpăgilor încasate de naşi era funcţional încă din vremea regimului comunist şi că ar fi existat tentative de a-l elimina.

În acest moment, fiecare controlor este obligat să-şi declare bunurile la urcarea în tren, precum şi la terminarea turei.

Se pare că percheziţiile corporale nu se practică însă în gările din România, ci este suficientă doar semnătura pe propria răspundere a angajatului CFR.

Necolaiciuc, extrădat din SUA în aprilie 2011 şi reţinut o perioadă în arestul Poliţiei, a fost eliberat în ianuarie 2012, dar este cercetat în continuare de DNA pentru devalizarea CFR. Între timp, Necolaiciuc s-a reangajat la CFR şi ar lucra în proiecte vizând infrastructura feroviară.

Citeşte şi:

Nouă salariaţi ai Regionalei CFR Iaşi, ridicaţi pentru audieri în "Dosarul naşilor"

VIDEO "Dosarul naşilor": Angajaţi CFR Călători din Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Craiova sunt în drum spre Braşov, pentru a fi audiaţi

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite