Iaşi: Dănuţ Alexandru Balaur: „Taekwondo m-a făcut să fiu mai calculat“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Dănuţ Alexandru Balaur: „Taekwondo m-a făcut să fiu mai calculat“ (PORTRET)
Iaşi: Dănuţ Alexandru Balaur: „Taekwondo m-a făcut să fiu mai calculat“ (PORTRET)

Dănuţ Balaur practică acest sport de 11 ani  şi a reprezentat onorabil Iaşiul la competiţii naţionale şi internaţionale.

Adolescentul a fost atras de artele marţiale încă înainte de a merge la şcoală, când îşi dorea să se mişte la fel de bine ca actorii din filmele de acţiune. Părinţii săi au decis să-l înscrie la un club de profil şi astfel, la vârsta de şapte ani a păşit pentru prima dată într-o sală în care se practica taekwondo.

„Când eram mic îmi plăceau filmele cu Jean Claude Van Damme. Mi-am dorit foarte mult să mă înscriu la un club de arte marţiale şi am ales taekwondo din întâmplare. Am văzut la şcoală afişe care anunţau că se fac înscrieri la un astfel de club“, îşi aminteşte sportivul.

Membru al lotului naţional
A fost atras de tot ceea ce a văzut la Clubul Moula, după cum spune chiar el, şi cu toate că la început a fost mai greu, a continuat să vină la sală şi să se antreneze săptămânal. În tainele acestui sport l-a iniţiat profesorul său Kazemi Samad care l-a ajutat să se perfecţioneze de la an la an. După numai doi ani de când practica taekwondo a participat la Cupa României la Taekwondo, pentru copii, la Bucureşti, unde a obţinut locul III. 

În timp şi-a adăugat în palmares zeci de premii naţionale şi internaţionale, printre care se numără şi Premiul I la juniori în 2004  la Cupa „Moş Crăciun“ din Ungaria, la categoria 63 de kilograme şi titlul de cel mai bun sportiv. Anul trecut a câştigat locul I la juniori la Campionatul Naţional de Taekwondo, categoria 73 de kilograme. A mai obţinut alte patru medalii de argint la diferite competiţii şi a făcut parte din lotul naţional de juniori.

În toţi cei 11 ani de când practică taekwondo, Dănuţ Balaur a fost susţinut atât moral, cât şi financiar de familia sa. „Părinţii, bunicii şi vărul meu au fost mereu alături de mine, dar cel mai mare susţinător al meu este mama. Tot părinţii mi-au plătit abonamentele la club şi transportul şi cazarea la unele competiţii, iar un kimono mi l-a dăruit domnul profesor. Din păcate nu prea avem sponsori care să ne susţină“, spune sportivul.

Pentru Dănuţ sportul este un mod de viaţă şi susţine că l-a ajutat să devină un om mai bun. „Taekwondo m-a făcut să fiu mai calculat, mai calm, iar dacă sunt supărat în timpul zilei, când mă duc la antrenament uit de toate. Am astfel ocupat timpul şi chiar dacă a trebuit să renunţ la anumite lucruri nu îmi pare rău“, susţine Dănuţ. Sportivul legitimat la Clubul Moula se pregăteşte să dea examen pentru centura neagră. „Visul meu este să ajung antrenor la clubul la care sunt legitimat“, încheie sportivul.

Profil

Născut. 23 octombrie
1991, Iaşi.
Studii. Elev în clasa a XI-a
la Colegiul Economic
Administrativ Nr 1.
Familie. Este singur
la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Pentru ce competiţii te pregăteşti acum?
Voi participa în decembrie la Dracula Open 2009, la Bucureşti. Şi sper ca în 2012 să particip la Olimpiada de la Londra.

În ce domeniu te-ai gândit să profesezi?
Mă gândesc să dau admitere la Facultatea de Drept şi peste câţiva ani sper să ajung comisar la Garda Financiară. De asemenea, vreau să ajung şi antrenor de taekwondo.

Ce-i place

Lui Dănuţ Balaur îi plac foarte mult maşinile şi să se gândească de două ori înainte să facă un lucru. „Îmi place vara, să stau în iarbă şi să mă uit la cer“, spune sportivul.

Ce nu-i place

Tânărului nu îi plac oamenii posesivi şi nici cei care se enervează repede.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite