Iaşi: Tabără la mormintele soldaţilor germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Tabără la mormintele soldaţilor germani
Iaşi: Tabără la mormintele soldaţilor germani

Mai mulţi tineri de la şcoli de arte şi meserii din Germania, Letonia, Republica Belarus şi România şi-au dat întâlnire la cimitirul „Eternitatea“ din Iaşi. Liceenii au reuşit astfel

Mai mulţi tineri de la şcoli de arte şi meserii din Germania, Letonia, Republica Belarus şi România şi-au dat întâlnire la cimitirul „Eternitatea“ din Iaşi.

Liceenii au reuşit astfel să îmbine utilul cu plăcutul. Vasile Cojocaru, de la Şcoala de Arte şi Meserii „Anghel Saligny“ din Iaşi, participant la tabăra organizată de autorităţile germane, spune că a avut ocazia nu doar să se îngrijească de o parte din istorie, ci şi să cunoască oameni noi şi să afle cum învaţă tinerii din alte ţări.

„Ne-am povestit cum se învaţă la şcolile noastre, am fost în excursii împreună, în Deltă. Cred că locul respectiv le-a plăcut cel mai mult“, spune Vasile Cojocaru. Împreună cu ceilalţi tineri din Germania, Letonia şi Republica Belarus, coordonaţi de profesorul german Mathias Schramm, Vasile a ajutat la refacerea locurilor de veci ale soldaţilor germani căzuţi pe câmpul de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Am tăiat gardul viu, apoi am montat unul de plasă. Crucile de pe pereţii gardului de beton au fost curăţate şi vopsite în alb, şi am nivelat întreaga suprafaţă de teren“, a enumerat Mathias Scramm doar o parte dintre lucrurile pe care le-au făcut copii până acum. Tinerii nu au stat doar în Cimitirul Eternitatea. Ei au avut ocazia să meargă două zile în Deltă, loc care i-a încântat peste măsură, iar săptămâna aceasta vor merge la Vatra Dornei.

O acţiune care i-a ţinut cu sufletul la gură a fost exhumarea unui soldat neamţ, sâmbătă, la Aroneanu.

Îi aşteaptă o seară românească

„Ne-au mişcat foarte tare imaginile de acolo. Munca în folosul societăţii este un lucru care îmi face plăcere“, a  spus şi Vasili Bondari, elev în Republica Belarus. Cum după muncă, vine şi distracţia, cel mai probabil marţi, elevii din tabăra de la Eternitatea vor avea parte de o seară cu specific românesc, când vor avea ocazia să guste din sărmăluţele tradiţionale. Săptămâna aceasta vor pleca din România.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite