Iaşi: Iaşiul, prezentat la Gala de Film Documentar de la TVR Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Iaşiul, prezentat la Gala de Film Documentar de la TVR Iaşi
Iaşi: Iaşiul, prezentat la Gala de Film Documentar de la TVR Iaşi

Filme despre oameni, spaţii şi sentimente provocate de şederea în Iaşi au fost difuzate aseară în cadrul Galei „Ia’şi descoperă“, organizată de TVR Iaşi.

Citeşte şi: Interviu cu Ion Sapdaru, miliţianul din filmul colectiv al lui Mungiu

Luminiţa Gheorghiu: „E important că se mai face un festival“ (INTERVIU)

Regizorul ieşean Alexandru Val Condurache a deschis şi a încheiat cu două producţii evenimentul prezentat de studioul teritorial de la Iaşi al Televiziunii Române.


În primul documentar, „Oraşul începuturilor“, artistul a prezentat Iaşiul ca un spaţiu în care s-a născut România modernă, iar în „Cum ar fi dacă...“ este scoasă în evidenţă drama monumentelor istorice şi a locurilor pline de farmec ale oraşului.
Aceeaşi temă a clădirilor distruse de timp şi de nepăsarea oamenilor este prezentată şi în „Trecere...“, film semnat de Violeta Gorgos. Regizorul, membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, a mai proiectat în cadrul Galei de Film Documentar şi „Evocare sentimentală cu Dan Hatmanu“. 


„Are 87 de ani. Locuieşte într-un mic apartament din oraş. Când o zăreşti pe stradă, nici nu bănuieşti ce poveste grozavă ascunde distinsa doamnă Nutzi...“, aşa începe prezentarea documentarului „Nutzi Grunea - viaţa în paşi de dans“, realizat de Andreea Ştiliuc. Filmul prezentat aseară a fost premiat în acest an şi la Festivalul „7 Arte“. „Gala de film documentar aduce în prim plan zece regizori şi realizatori de televiziune care vor încerca să prezinte Iaşiul contemporan“, a spus Vasile Arhire, directorul TVR Iaşi. Documentarul regizat de Ovidiu Lazăr prezintă în „Mă numesc Cristi... sau despre o stare de Iaşi“ o zi din viaţa unui vânzător la un chioşc de ziare din Piaţa Unirii.


Echipa OWH Studio din Chişinău a filmat  „Sunetele Iaşiului“, în regia Leontinei Vatamanu. „Prin sunetele oraşului am încercat să descoperim Iaşiul“, a spus regizorul.În cadrul Galei de Film Documentar „Ia’şi descoperă“ au mai fost prezenţi cu pelicule Oana Lazăr, care a realizat o cronică a festivalului de film de la Iaşi, Iuri Levcic, din Cernăuţi, Alex Vasiliu, Dana şi Titus Ceia şi Mihai Bauman.

TVR Iaşi a împlinit 18 ani

La „majoratul“ studioului regional au luat parte directorul TVR, Alexandru Sassu, Michael Lally, preşedintele Circom Regional (Asociaţia Europeană a Televiziunilor Regionale) în Europa de Est, oameni de cultură şi autorităţi publice din Iaşi. „La 18 ani TVR Iaşi devine o televiziune regională, de la 2 ore la 16 ore pe zi emisie regională“, a spus directorul general al TVR. Astăzi, ieşenii au putut vizita studiourile de la TVR Iaşi şi expoziţia „Noi, dincolo de ecran“, a lui Bogdan Onofrei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite