Iaşi: Sute de mii de moldoveni vor rămâne nevaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Sute de mii de moldoveni vor rămâne nevaccinaţi
Iaşi: Sute de mii de moldoveni vor rămâne nevaccinaţi

Bolnavii cronici şi bătrânii vor plăti cel puţin 30 de lei dacă vor să nu răcească în această iarnă.Medicii de familie nu vor avea suficiente doze de vaccin antigripal pentru a le distribui la toţi cei incluşi deja pe listă.

Numai jumătate dintre moldoveni care suferă de boli cronice sau sunt trecuţi de 65 de ani se vor putea vaccina antigripal gratuit. Cei aproximativ două milioane de lei trimişi joi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu ajung pentru achiziţionarea a maximum 250.000 de doze produse de Institutul Cantacuzino, la preţul minim de 8 lei bucata. Persoanele care ar trebui să beneficieze gratuit de acest serviciu este de peste 550.000.

Va fi bătaie pe vaccin
În judeţul Iaşi, unde au fost solicitate 160.000 de doze de vaccin antigripal, suma de 430.000 de lei primită ieri de la Ministerul Sănătăţii este suficientă pentru cumpărarea a maxim 54.000 de bucăţi, la preţul de opt lei oferit de Institutul Cantacuzino. În aceste condiţii, se acoperă doar 34% din necesarul solicitat de medicii de familie.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi este optimist doar în ceea ce priveşte faptul că această campanie de vaccinare va debuta la începutul lunii noiembrie. „Noi lucrăm acum la caietul de sarcini şi sperăm ca la sfârşitul săptămânii viitoare să facem deja distribuţia la medicii de familie. Nu ştiu câte doze putem cumpăra pentru că depinde de preţurile pe care le vor oferi cei care se vor înscrie la selecţie“, a precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În cazul în care preţul oferit va fi cel similar cu cel practicat în farmacii, adică 20 de lei doza, nu se vor putea achiziţiona mai mult de 22.000 de lei doze, care vor ajunge doar pentru 14% dintre persoanele vizate. Restul celor care vor să se imunizeze pentru perioada rece vor fi nevoiţi să cumpere vaccinul din farmacii, unde se comercializează cu preponderenţă cel produs în străinătate, care costă între 30 şi 36 de lei.

Gripa a lovit, vaccinul lipseşte
La Suceava a fost confirmat deja primul caz de gripă, dar vaccin nu se găseşte nici măcar în farmacii. „Nu ţinem în farmacii pentru că vor veni de la stat şi cel mai indicat este ca sucevenii să meargă la medicii de familie să vadă dacă se încadrează pentru a-l primi gratuit“, a declarat Doiniţa Cocriş, director Colegiul Farmaciştilor Suceava.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că pasarea achiziţiei de vaccin antigripal în curtea direcţiilor de sănătate a fost singura soluţie pentru a se putea demara vaccinarea la începutul lunii viitoare. „Licitaţia pe care am început-o noi s-ar fi terminat abia la sfârşitul lunii noiembrie, pentru că a fost deja blocată. Cum sumele trimise nu depăşesc 100.000 de euro în fiecare judeţ, se pot cumpăra vaccinuri şi prin selecţie de oferte“, a declarat Amalia Canton, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite