Iaşi: Ion Agachi: Sute de păpuşi au prins viaţă în mâinile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul a interpretat sute de roluri mânuindu-şi partenerele de-o viaţă, păpuşile. La 74 de ani încă primeşte aplauze de la publicul său cel mai fidel, copiii

Ion Agachi şi-ar fi dorit să ajungă preot, dar pentru că nu mai avea unde să se formeze a dat concurs pentru un post la teatrul ieşean de păpuşi. „De mic am avut talent. Jucam în şcoală, prin clasa a V-a–a VI-a în piesele puse în scenă de clasă.

Îmi doream să mă fac preot, iar mama, care era foarte credincioasă, m-a susţinut. Într-o toamnă m-a dus de mână la Seminarul «Veniamin Costachi» să mă înscrie, dar când am ajuns ni s-a spus că s-a desfiinţat instituţia, asta era în 1951”, îşi aminteşte actorul.

La 17 ani a aflat despre un post la Teatrul de Păpuşi din curtea Bisericii Catolice, unde s-a prezentat la concurs. „Pentru că aveam doar 17 ani nu am putut fi angajat, am fost luat colaborator. Când am împlinit 18 ani am fost angajat, pe 1 aprilie 1953. De atunci nu am mai părăsit această instituţie. Sunt de 57 de ani aici”, afirmă Ion Agachi. A învăţat singur să mânuiască păpuşa şi susţine că a „furat” cât de mult a putut de la maeştri.

Actorul păpuşar a interpretat peste 300 de roluri de-a lungul timpului. „Într-un spectacol de păpuşi, fiind după paravan, poţi juca şi trei-patru roluri”, precizează actorul.

„Păpuşarul este un actor special”

La 74 de ani, Ion Agachi urcă pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” cu aceeaşi dragoste pentru ceea ce face şi nu-şi doreşte decât ca trupul să-l ajute să aducă zâmbete şi mirare pe chipul micilor spectatori. „Păpuşarul este un actor special. Trebuie să muncească enorm ca să redea prin mâna şi sufletul lui păpuşa, care îl anulează. Marioneta este cea vizionată, aplauzele ea le primeşte”, explică Ion Agachi. Actorul ieşean a stabilit legături cu marionetele pe care le-a mânuit de-a lungul timpului. „Eu vorbesc cu personajele mele când intru în scenă. Dacă nu există relaţie între actor şi păpuşă nu faci nimic”, afirmă păpuşarul. Pentru Ion Agachi satisfacţiile meseriei pe care o face de o viaţă constau în aplauzele venite de la copii şi atenţiile din partea micilor spectatori.

A mânuit păpuşile pe scenele lumii

Ion Agachi a ajuns alături de păpuşile sale în ţări precum Franţa, Austria, Germania, India, Pakistan sau Iordania. Păpuşarul consideră că echipa care lucrează la Teatrul „Luceafărul” este foarte importantă pentru obţinerea numeroaselor performanţe la turneele din lume.

Pasiunea pentru teatru nu s-a oprit doar la mânuirea păpuşilor, ci Ion Agachi a semnat şi dramaturgia şi versurile unor piese de teatru pentru copii care se joacă în ţară şi străinătate.

Profil
Născut

l17 septembrie 1935
Educaţie
Liceul „Mihai Eminescu”
Experienţă
57 de ani de mânuit păpuşile
familie
căsătorit, are un copil

Întrebări şi răspunsuri

De ce are nevoie un actor păpuşar pentru a fi desăvârşit?
I. A.: De multă dragoste pentru păpuşi. Dacă nu le iubeşti, degeaba spui că eşti păpuşar. Mai este nevoie de multă, multă muncă pentru că sunt atâtea stiluri de mânuit. Trebuie să-ţi fie drag de păpuşa ta.
  
Ce schimbări semnificative au marcat în ultimii ani Teatrul de Păpuşi?
I. A.: De la Iaşi a pornit inovaţia aceasta de a scoate de după paravan actorul. Nu mai stăm ascunşi, ieşim în faţă, împreună cu personajele.

ce-i place: Îi place teatrul. Militează pentru sinceritate şi armonie în spectacole. Adoră să iubească şi să fie iubit. Îi plac oamenii.

ce nu-i place: Nu-i place tot ceea ce este fals sau mediocru. Ar prefera ca mai mulţi actori tineri să încerce să „fure” din arta mânuirii păpuşilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite