Iaşi: „Suferim toţi din cauza datornicilor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: „Suferim toţi din cauza datornicilor!“
Iaşi: „Suferim toţi din cauza datornicilor!“

Ieşenii care nu au apă caldă din cauza rău-platnicilor sunt foc şi pară pe cei care nu şi-au plătit facturile

Oamenii îi arată cu degetul şi le-au pus numele pe afişe lipite chiar şi pe uşile lifturilor în speranţa că îşi vor plăti datoriile.

Apropierea sezonului rece, facturile la utilităţi care se dublează şi restanţele unor vecini la întreţinere îi înspăimântă pe ieşeni. Cu datorii de peste 80 de milioane de lei la furnizorii de căldură, multe blocuri din oraş au fost debranşate de la utilităţi. Locatarii de bună credinţă, care şi-au plătit facturile la timp, spun că singurii vinovaţi sunt vecinii lor rău-platnici.

Ca să-i „stimuleze“ să-şi plătească datoriile, locatarii blocului H2 din strada Nicolae Iorga, au lipit pe uşile lifturilor afişe cu numele datornicilor şi cu sumele pe care aceştia le datorează. „Poate nu e omeneşte ce facem, dar suferim şi noi din cauza lor. Nu mai avem apă caldă şi căldură şi de acum este destul de frig. Unii nu plătesc, dar în schimb îşi pun termopane şi uşi metalice“, susţine Maria Chiscop, locatară în blocul H2.


„Sunt şomer,
nu am cu ce plăti“


Ion Măciucă, este unul dintre ieşenii care „a pus umărul“  ca blocul H2 să fie debranşat în urmă cu câteva săptămâni de la căldură şi apă caldă din cauza datoriilor la întreţinere. Chiar dacă vecinii care şi-au plătit la timp utilităţile se uită urât la el, Ion Măciucă ridică neputincios din umeri.


Nu ştie cum va plăti cei aproape 20.000 de lei pe care îi datorează furnizorilor de utilităţi: „Sunt şomer, acum îmi fac actele şi nu am cu ce plăti. Soţia nu are nici ea slujbă. Trăim din alocaţiile copiilor deocamdată“, spune Ion Măciucă. Elena Nenciu, preşedinta blocului, crede că situaţia nu are rezolvare: „Din cauza celor care nu plătesc suferim noi, restul. Cred că situaţia asta este fără ieşire“, spune Elena Nenciu. Bogdan Dumitrescu, locatar al blocului, este la rândul lui obligat să-şi încălzească apa pentru spălat la aragaz. Cu toate acestea, priveşte situaţia cu înţelepciunea unui bun creştin. „Cred că efectiv datornicii nu au cu ce plăti. Nu pot să cred că cineva ar refuza să dea bani ştiind că face rău la atâţia oameni“, spune şi Bogdan Dumitrescu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite