Străini în baza de date a Poliţiei Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, 49 de străini au fost puşi sub urmărire pentru diverse fapte penale, cei mai mulţi fiind din Republica Moldova.

Potrivit cifrelor din evidenţa Serviciului pentru Imigrări, străinii din Iaşi au comis peste 50 de infracţiuni în acest an. În medie, câte două în fiecare săptămână. Oficialii instituţiei spun că cei cercetaţi provin din Republica Moldova. „Sunt în număr mai mare şi în virtutea faptului că moldovenii sunt cei mai mulţi care au drept de şedere pe teritoriul judeţului. Majoritatea sunt cercetaţi pentru infracţiuni la regimul frontierei. Nu este însă un fenomen şi nu trebuie pusă anatema pe cetăţenii de o anumită naţionalitate“, a spus comisarul şef Sorin Gaiţă, şeful Serviciului pentru Imigrări.

Anul acesta au fost înregistrate 15 dosare penale privind trecerea frauduloasă a frontierei. Pe locul următor la infracţiunile comise de cetăţenii străini se situează cele de fals în înscrisuri oficiale (documente de călătorie sau ale autoturismelor), fiind înregistrate şapte dosare. Pentru alte infracţiuni de fals, uz de fals sau falsificare de monedă au fost înregistrate trei, respectiv câte două dosare. Alte trei dosare au ca obiect înşelăciuni comise de străini în Iaşi.

Au fost sancţionaţi şi în trafic
Nici infracţiunile prevăzute în Codul Rutier nu au fost ocolite de străini. Acestea sunt comise cel mai des de cetăţenii străini care vin din Uniunea Europeană. Astfel, pentru conducere sub influenţa alcoolului, conducerea autoturismelor neînmatriculate sau vătămări corporale din culpă au fost întocmite câte două dosare penale.

În judeţ trăiesc aproximativ 3.000 de cetăţeni străini, majoritatea fiind veniţi în Iaşi la studii sau muncă, iar ceilalţi au obţinut dreptul de şedere în urma căsătoriei cu cetăţeni români. „Numărul total de infracţiuni comise de cetăţenii străini nu reprezintă un fenomen, o cifră care să ne îngrijoreze, la un judeţ cum este Iaşiul“, a spus comisarul şef Gaiţă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite