Iaşi: Aurel Dublea Stăpâneşte „chimia“ proceselor penale (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Aurel Dublea Stăpâneşte „chimia“ proceselor penale (PORTRET)
Iaşi: Aurel Dublea Stăpâneşte „chimia“ proceselor penale (PORTRET)

Magistratul din Iaşi a învăţat în cele două decenii de când profesează că succesul unei şedinţe de judecată stă în atitudinea faţă de inculpaţi.

Când a plecat din Vaslui, oraşul său natal, judecătorul Aurel Dublea nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge să ţină în mâini libertatea oamenilor. În adolescenţă s-a bucurat destul de mult de sprijinul bunicului său care a reuşit să-i insufle dragostea pentru justiţie. „Bunicul a fost cel care m-a determinat să aleg această cale“, spune Aurel Dublea.


Înainte de a se gândi să îmbrace roba, judecătorul Aurel Dublea a studiat cu sârg la Liceul de Chimie din Iaşi, unde a absolvit în 1982.  „La Facultatea de Drept am intrat al treilea pe listă şi pe atunci trebuia să înveţi serios pentru a fi admis. Era concurenţă foarte mare, mai ales că această facultate era oarecum la modă. Pentru mine a fost o provocare, pe care am acceptat-o cu bucurie“, spune judecătorul. Acesta îşi aminteşte că, la afişarea rezultatelor la admitere, s-a uitat mai întâi pe lista celor respinşi.


„Mi-a luat ceva timp până am văzut că eram admis. A meritat pentru că înainte de Revoluţie magistratura era o carieră sigură şi era imposibil să nu obţii un loc de muncă“, spune amuzat Aurel Dublea.  Cu timpul, magistratul şi-a dat seama că teoria în Drept, fără practică, nu ajută. „Unui judecător îi trebuie măcar şapte ani de practică ca să poată spune că este cu adevărat judecător. Dreptul este un fel de matematică a ştiinţelor sociale“, este de părere Aurel Dublea.

Şi-a dat foc în timpul procesului
Judecătorul nu a dus lipsă de surprize în timpul şedinţelor de judecată. Prin faţa lui a trecut primul ieşean condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, iar un alt inculpat şi-a dat foc în timpul şedinţei. „Nu m-am speriat. Am reuşit să-mi păstrez cumpătul“, îşi aminteşte Aurel Dublea.


Pe masa judecătorului a ajuns şi singurul dosar de spionaj economic din istoria instanţei ieşene, cazul „Manfredini“, când mai multe angajate de la Antibiotice fuseseră acuzate că au vândut unui italian date cu caracter confidenţial cu privire la crearea de tulpini performante ale unor antibiotice autohtone. 

Profil

Născut. 3 noiembrie
1956, Vaslui.
Studii. Facultatea de
Drept, Iaşi.
Familie. Căsătorit,
are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Cum primiţi criticile aduse sistemului judiciar din România?
Mi se pare că este o discreditare a sistemului şi o lipsă de respect din partea oamenilor politici şi a opiniei publice. Cei care fac anumite afirmaţii îndreptate împotriva magistraţilor ar trebui să aibă în vedere dispoziţiile cuprinse în Carta Europeană a Magistratului.
Dacă aţi avea ocazia, v-aţi schimba meseria?
Dacă iau în considerare ce se întâmplă acum în sistemul judiciar, cu siguranţă nu aş mai alege meseria de judecător. Probabil m-aş face medic sau aviator.

Ce-i place

Judecătorul Aurel Dublea preferă să-şi petreacă timpul liber în sânul naturii. Magistratul adoră locurile mai puţin frecventate de oameni. „Îmi plac locurile sălbatice, pădurile şi zonele de munte unde nu au ajuns mulţi oameni“, spune judecătorul.

Ce nu-i place

Aurel Dublea spune că îi displace răutatea oamenilor şi faptul că unele persoane ţin morţiş să se îmbogăţească fără să ţină cont de faptul că prin acţiunile lor le pot face rău celor din jur: „Nu-mi place că în ultima vreme legea este tot mai puţin respectată“, spune magistratul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite