Sport extrem pe bani puţini la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instructorii îi supraveghează atent pe practicanţii de escaladări
Instructorii îi supraveghează atent pe practicanţii de escaladări

Activităţile la limită, care implică jocuri riscante şi multă adrenalină sunt din ce în ce mai populare printre tineri. Sporturi tradiţionale precum fotbalul, tenisul şi artele marţiale pierd teren în faţa celor de „senzaţii tari“.

Unul dinte cele mai populare este escalada sau căţăratul. Ieşenii care doresc să stea agăţaţi pe pereţi înalţi de până la 10 metri pot merge în sala de căţărat din strada Socola 16, la fostul Tamaz, la baza podului spre Bucium.

„Sala este cea mai complexă ca structură din ţară. Cele mai multe competiţii la nivel naţional sunt organizate aici, la Iaşi“, ne-a spus Ovidiu Avornicesei, managerul sălii de căţărat.

Copiii, cei mai împătimiţi sportivi

Practicanţii sportului au la dispoziţie trasee mai uşoare pentru amatori, dar şi cu un grad mai ridicat de dificultate pentru cei care se pregătesc de competiţii. Pereţii înalţi de 4,5 metri au panouri de escaladă de 300 de metri pătraţi şi asigură posibilitatea ieşenilor de toate vârstele să practice căţărarea sportivă, să se distreze şi mai ales să socializeze.

Activităţile oferite de echipa sălii din bulevardul Socola sunt mult mai vaste şi cuprinde dezbateri şi ateliere, proiecţii de filme, nocturne de căţărat, escalada de cartier, tabere şi stagii de pregătire, excursii tematice, cursuri de căţărare, activităţi de teambuilding  şi petreceri pentru copii. Peste 50 de sportivi vin regulat să atârne de pereţi, iar 30 dintre aceştia sunt clienţi fideli şi abonaţi. „Cel mai tânăr sportiv are 3 ani şi cel mai bătrân, 52 de ani. Oricum, 20 de copii de până în 12 ani vin constant la sală şi mulţi au intrat deja pe linia de performanţă“, a mai spus managerul sălii.

Preţurile sunt speciale pentru bugetul unui student. Ieşenii trebuie să plătească 15 lei pentru un curs, elevii şi studenţii doar 12 lei, iar copiii de sub 12 ani, 10 lei. La aceste preţuri se adaugă 10 lei dacă sportivii doresc şi cursuri de specializare.

Un abonanament nelimitat pentru o lună costă 80 de lei, iar pentru studenţi doar 65 de lei. Dacă practicanţii doresc să închirieze echipamentele care sunt obligatorii trebuie să plătească 8 lei pentru espadrila de căţărat adică încălţămintea, 5 lei pentru un ham şi 2 lei un săculeţ cu magneziu.

Senzaţii tari şi în aer

Ieşenii care vor să încerce sporturile aeriene pot apela la cursurile Aeroclubului „Alexandru Matei“ din Iaşi pentru planorism şi paraşutism.

Un zbor cu planorul costă 10,4 euro, în timp ce un brevet de zbor poate fi obţinut cu mai puţin de 1.000 de euro. Înscrierea piloţilor de toate categoriile pentru ambele sporturi se face în lunile ianuarie şi februarie, pentru ca până în luna aprilie să aibă loc cursurile teoretice. Cei care vor să desluşească tainele zborului cu planorul pot susţine examenul de admitere în aprilie, iar până în luna noiembrie să se desfăşoare perioada de zbor.

Chiar dacă este mai spectaculos, paraşutismul poate fi practicat doar însoţit de un instructor. Aeroclubul din Iaşi pune la dispoziţie doar cursuri pentru obţinerea brevetului. În ambele cazuri, atât pregătirea teoretică, cât şi salturile cu paraşuta sunt gratuite, achitându-se doar taxa de înscriere.

Parapanta pe dealurile din Popricani

Pe plaiurile mioritice, se poate practica şi parapanta. Cei care au testat deja sportul la Iaşi recomandă dealurile din comuna Popricani ca locaţie de zbor, mai ales atunci când vântul bate dinspre nord. Locaţia nu este recomandată începătorilor, deoarece sunt turbulenţe dese, însă cine este dispus să se aventureze poate să zboare tot timpul anului. La Iaşi nu este o şcoală de zbor cu parapanta, dar doritorii pot practica sportul pe cont propriu sau în tandem cu instructori specializaţi.

Bungee jumping, un lux
Un alt sport extrem foarte popular mai ales printre studenţi este bungee jumping, care se practică şi la Iaşi, însă doar ocazional. Acum doi ani, organizatorii evenimentului „Zilele studentului“ au instalat o macara de 55 de metri în faţa rectoratului de la Universitatea Tehnică. 800 de studenţi s-au înscris atunci pentru bungee jumping, însă nu au reuşit să sară cu coarda elastică deoarece autorităţile nu au avizat evenimentul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite