Specialistul de pe primul loc în campania „Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte“: Eugen Târcoveanu, medicul care a realizat tratamente şi operaţii în premieră naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Eugen Târcoveanu este primul medic român care a folosit termonecroza în tratarea cancerului şi al doilea din ţară care a operat laparoscopic.

Medicul Eugen Târcoveanu este specializat în chirurgie generală, laparoscopie şi robotică. S-a îndrăgostit de medicină de timpuriu, iar pasiunea i-a fost insuflată de profesori. „Am dat la Medicină pentru că am avut o foarte bună profesoară de biologie. Profesorii din facultate m-au îndreptat spre Chirurgie. Am avut chiar o nostalgie pentru că primul obiect cu care am început facultatea a fost anatomia şi m-am legat de ea, a fost dragoste la prima vedere", povesteşte profesorul Târcoveanu.

În anii de facultate a căutat mereu să se apropie de profesori şi să „fure meserie". În anii de doctorat deja intenţiona să facă studii experimentale pe animale. „Eu am vrut să fac un studiu experimental pe câine, iar profesorul Buţureanu era un mare iubitor de animale şi mi-a spus:  «Măi băieţaş, uite, tu dacă ai să chinuieşti vreun câine nu mai vii la mine la doctorat! Am auzit că ai tu în cap nişte idei, dar linişteşte-te că poţi să faci tu studii pe toată statistica pe care o avem în clinică»", mărturiseşte profesorul.

Specialistul de pe locul V în campania "Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte": pediatrul Evelina Moraru

Specialistul de pe locul IV în campania "Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte": Bogdan Zamfir, medicul militar care fentează moartea FOTOGALERIE

Specialistul de pe locul III în campania „Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte“: Adrian Covic, medicul care scapă bolnavii de chinul dializei

Specialistul de pe locul II în campania „Doctorii cu care Iaşiul se mândreşte“: Vasile Costinescu, medicul care a trezit din morţi bolnavii pe masa de la ORL FOTOGALERIE

A vrut mereu să înveţe şi să ţină ritmul cu toate „modernizările" de care beneficia medicina. Aşa a ajuns în 1993 să facă chirurgie laparoscopică, care mai apoi s-a extins către robotică. „Chirurgia laparoscopică am început-o cu ajutor străin şi cu truse mai slabe, dar s-a ajuns ca acum să avem o experienţă mai mare ca a celor care ne-au învăţat iniţial. La chirurgia robotică este ficţiune de acum. Am fost în afară şi am văzut operaţii robotice după care am venit în ţară şi am făcut cursuri", spune profesorul Târcoveanu.

A donat peste 17 litri de sânge

Trăgând linie celor peste patru decenii de carieră, medicul Târcoveanu spune că nu a întâlnit două cazuri identice. Asta i-a plăcut: mereu pacienţi şi diagnostic noi, dar şi intervenţii spectaculoase de câte 12 ore. „ Niciodată nu intri degajat la o operaţie pentru că se pot întâmpla multe. Unul este slab, altul este gras, de 150 de kilograme. Uiţi de foame, de sete pentru că este o foarte mare concentrare", spune specialistul.

Doctorului Târcoveanu îi place să salveze vieţi şi în afara clincii pe care o conduce. „Cred că am donat peste 17 litri de sânge în 20 de ani. A început când un bolnav avea grupa mea, i-am dat lui şi atunci m-am molipsit", spune profesorul Târcoveanu.

Specialistul mărturiseşte că cel mai tare se teme de pensionare. „Mă aştept să mi se dea cu piciorul la 65 de ani. Pot să găsesc uşa la cabinet închisă. Încep să mă gândesc, mă pregătesc. În momentul în care te retragi, mori. Eu, de exemplu, sunt omul care nu ştie să cumpere o pâine", încheie profesorul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite