Sorina, eroina de la Iaşi care a murit pentru a salva o altă viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără în vârstă de 21 de ani a murit carbonizată într-un incendiu după ce a răspuns la strigătul de ajutor al unei fete pe care n-o cunoştea. Tragedia s-a petrecut joi noapte în Campusul „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, unde un bar a fost mistuit de flăcări din cauza unui scurtcircuit.

Vedeţi aici imagini cu dezastrul lăsat în urmă de incendiul care a distrus Pub 75

Incendiul izbucnit joi noapte în Iaşi la Pub 75 din Campusul „Tudor Vladimirescu" a atras atenţia a sute de studenţi cazaţi în cămine. Tinerii s-au adunat să vadă ce se mai poate face, în timp ce flăcările se extindeau cu repeziciune, iar clienţii restaurantului ieşeau speriaţi din local. Înăuntru mai rămăsese doar o angajată, care a încercat până în ultimul moment să stingă focul, în condiţiile în care pompierii încă nu ajunseseră. Tânără, Alexandra Chelaru (21 de ani), a ieşit în pragul barului şi a cerut ajutor pentru că nu reuşea să facă faţă flăcărilor. Singura care a răspuns apelului disperat a fost Sorina Florinela Ferari (21 de ani), o studentă în anul II la Drept, care trecea întâmplător prin zonă. „Sorina a intrat de bunăvoie ca să găsească un extinctor. Între timp, focul ­luase proporţii. Cei de afară au început să spargă geamurile ca să iasă fumul, dar în felul acesta flăcările au devenit şi mai puternice, din cauza oxigenului care a pătruns ­înăuntru.

Iaşi: Altar pentru studenta care şi-a dat viaţa pentru o străină (FOTO)


Prietenele Sorinei ţipau după ajutor pentru cele două fete prinse în local", povesteşte Cornel Agop, martor la incident.După câteva minute, angajata pubului a reuşit să găsească ieşirea. „S-a târât pe jos până aproape de uşă, de unde am tras-o afară împreună cu doi băieţi. Inhalase mult fum şi tuşea puternic. Am vrut să intru după Sorina, dar nu se mai putea respira din cauza fumului înecăcios", a adăugat Cornel.

Sorina n-a mai reuşit să găsească ieşirea. S-a prăbuşit răpusă de fumul înecăcios lângă un zid al restaurantului şi a fost carbonizată. Supravieţuitoarea a fost transportată la Spitalul de Neurochirurgie, unde este tratată pentru rănile suferite la ochi. Tânăra, încă în stare de şoc, a refuzat să vorbească despre incident cu altcineva în ­afară de fratele ei.

„O fată simplă, care a vrut să ajute"

„Sora mea a ieşit afară şi a cerut ajutor oamenilor de pe stradă pentru a stinge flăcările. Nu s-a oferit nimeni. Doar fata, care, din păcate, a şi decedat. I-a sărit în ajutor şi i-a spus: «Hai că te ajut eu să stingi flăcările!». Fiecare a luat câte un extinctor, dar sora mea şi-a dat seama că nu poate face faţă focului. Ştia pe de rost drumul, dar s-a împiedicat şi a căzut peste tastele telefonului mobil, care ­s-au aprins şi astfel au zărit-o cei de afară. Cealaltă fată n-a mai reuşit să se salveze. A fost o fată simplă, care a vrut s-o ajute!", reproduce Iulian Chelaru spusele ­surorii sale. Acesta mai spune şi că sora sa nu conteneşte în a-i mulţumi lui Dumnezeu că a scăpat cu viaţă din incendiu. „Mi-a spus că numai rugăciuni de mulţumire face de dimineaţă!", spune fratele supravieţuitoarei.

Integralistă şi bursieră

Studenta-eroină, din localitatea suceveană Gura Humorului, a stârnit admiraţia colegilor săi de la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii „Petre Andrei" (UPA) din Iaşi. Sorina locuia ­într-un apartament din Iaşi, împreună cu alte două tinere. Era integralistă şi bursieră. Părinţii săi sunt plecaţi de aproape doi ani la muncă în Italia. „Tot timpul a fost o fată foarte săritoare, sociabilă şi tot timpul încerca să-i ajute pe cei din jur", a spus Viorel Huţanu, liderul studenţilor de la UPA din Iaşi. Conducerea universităţii a transmis condoleanţe familiei tinerei. „Sorina ne-a dat tuturor o lecţie de eroism cu un final atât de dramatic, încât orice comentariu pare inutil şi golit de sens. Nu putem spune decât că va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre, ale profesorilor şi ale colegilor", a transmis Doru Tompea, rectorul de la „Petre Andrei".

Alexandra muncea la negru

Ancheta ITM a scos la iveală că Alexandra Chelaru muncea la negru în Pub 75. „Tânăra nu apare în evidenţele noastre. Chiar dacă era în probă, trebuia să aibă un contract de muncă", spune George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi.

"A fost o fată foarte săritoare, sociabilă şi tot timpul încerca să-i ajute pe cei din jur."
Viorel Huţanu liderul studenţiilor de la UPA

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite