Sorin Mazilu s-a convertit la cultura niponă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Mazilu
Sorin Mazilu

Din februarie, maestrul Sorin Mazilu îi va iniţia pe ieşeni în ikebana, arta japoneză a aranjării florilor. În acelaşi timp, studiază şi predă economia.

Acum opt ani, în cadrul unui „atelier“ de artă japoneză organizat la Iaşi, Sorin a avut o revelaţie. În sensul propriu al cuvântului. „Era o demonstraţie de ikebana la Palatul Culturii. Am tras cu ochiul şi am văzut nişte maeştri care realizau un aranjament. Am fost pur şi simplu absorbit de cel mai simplu dintre ele“, îşi aminteşte Sorin Mazilu.


Aranjamentul era încă în lucru, dar efectul fusese foarte puternic. „De la distanţă, planta părea deosebită. Am fost surprins să văd că era o creangă de coroniţa miresei, care creşte pe toate gardurile. Modul în care era tăiată, aşezată era deosebit. Parcă era suspendată“, mai spune el.


Florile „merg“ cu ceai şi cu hârtie pliată


Atunci a primit, practic, prima lecţie: ikebana înseamnă mai mult decât simpla aranjare a florilor într-o vază. Ca la orice artă, semnificaţia, esenţa, primează în faţa formei. Cea dintâi îi dă valoare ultimei. Sorin nu s-a oprit la o singură întâlnire. Şi-a cultivat, dezvoltat prin studiu pasiunea născută atunci. A trecut la alte elemente ale culturii nipone: a învăţat limba japoneză şi a început iniţierea în arta ceaiului şi origami.


Pentru asta, a colaborat cu voluntarii care veneau în România prin intermediul Ambasadei Japoniei. „Până în 2007, ambasada primea voluntari, iar unii erau familiarizaţi cu ikebana. Nu toţi, aşa cum nici toţi românii nu ştiu să încondeieze ouă. Unii au ţinut cursuri. Bineînţeles, a fost vorba şi de mult studiu individual“, explică tânărul.


Primii paşi în ikebana


Acum este Senpai, ceea ce înseamnă că este un instructor care mai are, totuşi, de învăţat, la Asociaţia Româno-Japoneză Himawari. În timp ce învaţă, Sorin vrea să împărtăşească şi altora din experienţa sa în arta aranjării florilor. Din februarie, va preda un curs de iniţiere în ikebana. Şi pentru că nu e vorba de „potrivirea“ florilor, ci de realizarea unei oglinzi a sufletului-minte după modelul nipon, va începe cu elemente despre morfologia şi fiziologia plantelor. Va continua cu explicaţii despre specii de flori şi cu secrete care garantează că florile tăiate vor rezista mai mult timp. Fiecare întâlnire va fi un pas care va apropia cursanţii de ceea ce înseamnă cu adevărat ikebana, arta niponă a aranjării florilor şi a privirii spre sine.

întrebări şi răspunsuri

Ce sentiment ai avut atunci când ai văzut primul aranjament ikebana?
Nici nu ştiu cât timp l-am privit. A fost un sentiment pe care vreau să-l retrăiesc de atunci, dar nu e simplu. E ca şi cum te-ai privi în ochi, în suflet, simţurile se deschid, e o stare copilărească. E sentimentul pe care ţi-l dă orice aranjament ikebana desăvârşit.

Poate cineva să realizeze un aranjament fără să înţeleagă cultura niponă?
Dacă e un occidental, nu. Modelul japonez vine cu o nouă manieră de abordare a vieţii, a frumosului. Ei apreciază simplitatea, liniştea, înţelepciunea. Toate artele sunt importante pentru a putea aborda florile în felul în care o fac maeştrii niponi.

ce-i place
Să fie el însuşi şi oamenii, în general. „Îmi place să ajung la oameni, să comunic sincer, deschis cu ei. Mi-ar plăcea să reuşesc să fiu eu însumi mai des“, spune Sorin. Este fascinat şi de arta ceaiului.

ce nu-i place
 Că i se întâmplă să nu-şi poată depăşi defectele, că oamenii trec prin viaţă fără să se bucure de ea. „Bucuria se «contabilizează» în măsura în care o persoană se regăseşte în experienţele trecute, fie ele şi neplăcute“, explică.

profil
născut. 17 noiembrie 1984, Săveni, Botoşani.
studii. Doctorand la FEAA, Universitatea „Al. I. Cuza“, Iaşi.
familie. Locuieşte cu părinţii, mai are o soră.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite