Iaşi: Şomajul, singura sursă de venit a mii de moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Şomajul, singura sursă de venit a mii de moldoveni
Iaşi: Şomajul, singura sursă de venit a mii de moldoveni

Vasluiul se menţine pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului

Citeşte şi:


Braşov: Cărţile din bibliotecă, sursă de venit pe perioada de criză

Botoşănenii, ultimii în topul salariilor din Moldova

În judeţele din Moldova, numărul celor fără serviciu creşte de la o lună la alta. Rata şomajului înregistrată în august la nivelul ţării a ajuns la 6,6%.

Familia Mihaelei M. trăieşte de şase luni din ajutorul de şomaj şi alocaţiile celor doi copii. Înainte de sărbătorile pascale femeia din Răducăneni (Iaşi) a aflat că va rămâne fără slujbă şi că va câştiga doar 450 de lei din ajutorul de la stat.

„Mai am de luat trei luni ajutorul şi apoi văd ce mai fac. Am cursuri de gestionar şi confecţioner, poate îmi voi găsi ceva în comună. Nu e uşor să trăieşti din ajutorul de şomaj şi alocaţii când ai un copil la liceu şi altul în clasa a IV-a“, a spus femeia.

Mihaela M. este doar unul dintre cei peste 22.000 de şomeri înregistraţi în Iaşi. În luna august, rata şomajului la nivelul judeţului a depăşit 7%, cu mult peste media de 6,6% pe ţară. Astfel, Iaşiul se numărăr printre zonele cu cei mai mulţi oameni fără serviciu din Regiunea de Nord-Est. Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului se menţine judeţul Vaslui, cu 12,4%. „În luna august s-au înregistrat 20.150 de şomeri, iar rata a fost de 12,4%. În iulie am avut o rată de 11,2%, dar luna trecută au intrat şi 1.200 de absolvenţi din acest an şi 600 de noi şomeri din diverse domenii. Nu am mai avut concedieri colective“, a spus Elena Baba, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vaslui. O rată ridicată a şomajului s-a înregistrat luna trecută şi la Bacău, unde s-a atins un procent de 8,3.  Aproape 14.000 de şomeri au fost raportaţi şi de AJOFM Neamţ. „În luna august nu am avut disponibilizări colective, iar rata şomajului a fost de 6,7%“, a afirmat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamţ.

Puţine judeţe au o rată a  şomajului sub medie

La nivelul judeţului Suceava, luna trecută s-a înregistrat o rată a şomajului de 6,59%, fiind raportate peste 16.600 de persoane fără loc de muncă. „La această dată, în baza noastră de date figurează un număr de 1.732 de absolvenţi de învăţământ, deţinând o pondere de 10,3% din numărul total de şomeri“, au precizat reprezentanţii Agenţiei din Suceava. Cea mai scăzută rată a şomajului din Regiunea de Nord-Est a fost înregistrată la Botoşani, de 5,8%, şi în Vrancea, de 6,3%. 

Rata şomajului în Moldova

- Vaslui - 12,5%;
- Bacău - 8,3%;
- Iaşi - 7,06%;
- Neamţ - 6,7%;
- Suceava - 6,59%;
- Vrancea - 6,3 %;
- Botoşani - 5,8 %.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite