Iaşi: PORTRET: Ionuţ Grosu, „Şoimarul“ de la Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: PORTRET: Ionuţ Grosu, „Şoimarul“ de la Roman
Iaşi: PORTRET: Ionuţ Grosu, „Şoimarul“ de la Roman

Ionuţ este unul dintre cei 20 de oameni din ţară care au reuşit să crească şi să dreseze păsări răpitoare.

Abia a ieşit de pe băncile facultăţii, cu multe dorinţe şi planuri de viitor. Tânărul vorbeşte foarte aprins despre marea lui pasiune: studiul şi dresarea păsărilor răpitoare.
Băiatul spune că a fost crescut la ţară, a stat aproape de natură şi a fost vrăjit de păsări încă de când era mic. Bunicii au avut mereu ograda plină şi asta i-a alimentat curiozitatea şi pasiunea. De la găini şi raţe la păsări răpitoare, mari şi puternice, a fost un singur pas. „Le priveam şi îmi doream să pot zbura“, îşi aminteşte Ionuţ cu zâmbetul pe buze.

Prima experienţă,  în curtea bunicilor

Mai târziu, a citit pe net un articol despre un român care trăia în Spania şi se ocupa de „şoimărit“. Creşterea şi dresarea păsărilor răpitoare i-a atras atenţia şi interesul. „M-am interesat despre tot ce ţine de şoimi şi şoimari şi mi-am dat seama că această «meserie» se poate practica de către oricine are timp şi pasiune“, susţine tânărul.Într-o zi, pe când se afla în vacanţă la bunici, a găsit un pui de cioară căzut din cuib. Din milă, dar şi din curiozitatea de a-i testa inteligenţa, l-a luat în casă.

A început dresajul cu un pui de cioară

Primul hop cu care s-a confruntat a fost refuzul păsării de a mânca. „Mi-a venit în minte să imit o cioară adultă: mi-am pus pe mână o şosetă neagră şi în vârf două beţe între care am pus hrana. Aşa am învăţat-o să mănânce“, mărturiseşte Ionuţ.

Tehnici de şoimar

În urmă cu trei luni, Ionuţ a găsit un pui de sfrâncioc. L-a adus acasă şi l-a crescut cu o dietă foarte atentă. „Încerc să-i combin felurile de mâncare: pui de găină de o zi, şopârle, vrăbii, şoareci, insecte. Deşi pasărea este foarte mică, ucide prăzi mari şi poate ataca oamenii la ochi“. Pentru că nu avea de unde să-i procure hrană, tânărul s-a gândit să-şi facă o crescătorie de şoareci, pe care îi ţine în acvarii cu rumeguş.

Ca să înveţe sfrânciocul să vâneze alături de el, Ionuţ îl înfometează. De fiecare dată când vine la mâna lui îl răsplăteşte cu o porţie de hrană. Tânărul ştie că pasărea este inteligentă, că nu trebuie să o păcălească, pentru că apoi nu-l va mai asculta. Dresorul a observat că răpitoarea are ţinere de minte şi deosebeşte persoanele. „Cu ajutorul fratelui meu i-am pus cureluşe la picioare, drept pentru care pasărea este acum agresivă cu el“.

Profil

NĂscut: 5 decembrie 1986, Roman.
Studii: Facultatea de Inginerie şi Protecţie a Mediului, Universitatea din Bacău.
Familie: Are un frate şi o soră

întrebări şi răspunsuri

Ai luat în calcul posibilitatea renunţării la inginerie pentru biologie?
Da, mi-ar plăcea să fiu biolog pentru a cunoaşte natura din alte perspective şi pentru a profita de anumite avantaje, spre exemplu accesul mai uşor la informaţii.

Ce ţi-ai mai propus pentru viitor?
Aş vrea să plec în străinătate. Aş alege Spania pentru că acolo sunt mai mulţi pasionaţi de păsări răpitoare, se organizează diverse concursuri şi festivaluri ale şoimarilor,  la care mi-aş dori să particip şi cred c-aş putea s-o fac cu succes.

Ce-i place
În afară de păsări, Ionuţ iubeşte ieşirile în natură şi pescuitul. „Pentru mine, pescuitul reprezintă cea mai bună formă de recreere şi cel mai bun mod de a studia ceea ce mă înconjoară“, susţine tânărul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac ipocriţii, cei care spun una şi fac alta“, răspunde Ionuţ. De asemenea, nu suportă persoanele care ucid păsările răpitoare pentru că le mănâncă porumbeii şi cele care nu respectă natura în general.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite