Iaşi: Şoferii, pregătiţi să se ciocnească amiabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În două zile, firmele de asigurări au deschis zeci de dosare de daune pe baza certificatelor de constatare amiabilă a accidentelor.

Conducătorii auto din Iaşi sunt siguri că formularul „constatare amiabilă de accident“ le va face viaţa mult mai uşoară. Mare parte din ei se bucură de faptul că au scăpat de punctele de penalizare şi chiar de suspendarea permisului în cazul accidentelor uşoare, soldate doar cu pagube materiale. „Este bine pentru că eviţi să te mai plimbi la Poliţie pentru orice fleac. Sistemul va funcţiona însă doar dacă ambii şoferi vor fi cinstiţi unul cu altul. Cel care greşeşte e bine să fie sincer pentru că are ocazia să scape dintr-un incident fără să i se suspende permisul“, este de părere Ioan Anghel, taximetrist. Nu toţi conducătorii sunt însă atât de optimişti.

„Cred că va câştiga cel care va avea gura mai mare. Dacă eşti slab de înger rişti să ajungi vinovat chiar dacă situaţia e alta“, crede Alexandra R., şoferiţă. Cât despre partea birocratică, conducătorii auto nu cred că vor avea probleme. „Am înţeles care este procedura, destul de simplă, de la televizor. Greul cade pe firmele de asigurări, care vor trebui probabil să angajeze oameni noi pentru a face faţă numărului mare de tamponări din oraş“, spune Dumitru Pescaru. Ieşeanul a avut recent un mic incident în trafic pe care l-a rezolvat amiabil.

„O persoană a dat cu spatele şi mi-a spart un far. Am căzut însă imediat de acord cine este vinovatul şi problema s-a rezolvat uşor“, mai spune Dumitru Pescaru. Angajaţii firmelor de asigurări din oraş nu mai contesc cu răspunsul la telefoanele date de clienţii care vor să li se constate accidentele uşoare în mod amiabil. „Nu ştiu cât sunt de pregătiţi şoferii ieşeni pentru această procedură. Ca şi timp, poate nu se vor rezolva mai uşor accidentele, dar măcar şoferii scapă de amenzile şi punctele de penalizare date de Poliţie“, spune şi Laurenţiu Ivan, şeful Serviciului Daune, al unei firme de asigurări. „Există însă posibilitatea să apară contradicţii în dosarul de daune, care se pot rezolva la comisia de mediere. Dacă nici aşa şoferii nu ajung la o înţelegere, se ajunge în instanţă“, precizează Ivan.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite