Iaşi: Şoferii din toată Moldova râd în nasul poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Şoferii din toată Moldova râd în nasul poliţiştilor
Iaşi: Şoferii din toată Moldova râd în nasul poliţiştilor

Accidentele rutiere, multe soldate cu victime omeneşti, se succed pe şoselele din estul ţării cu o repeziciune înspăimântătoare.

Câteva drumuri europene şi naţionale au fost în ultima perioadă scena unor accidente groaznice, cu maşini zdrobite şi oameni întinşi pe caldarâm, plini de sânge şi fără suflare. Poliţiştii de la Rutieră au derulat de la începutul anului mai multe campanii de prevenire a producerii accidentelor şi aproape zilnic au participat la acţiuni de sancţionare a şoferilor indisciplinaţi. Fără prea mult succes însă.

„Şoselele morţii“ şi-au luat tributul
În ciuda eforturilor poliţiştilor, nici în acest an drumurile din judeţele Iaşi şi Suceava nu au fost mai sigure. În ultimele şapte luni, pe şoselele din Suceava au avut loc 680 de accidente, în urma cărora 76 de persoane au murit, iar 181 au suferit răni grave.

O treime din ele au fost provocate de vitezomani. La „lista neagră“ a evenimentelor rutiere din acest an au contribuit şi pietonii care, prin faptul că au traversat prin locuri nepermise, au provocat 95 de accidente, în urma cărora 15 persoane au murit. De la începutul anului, pe şoselele din Iaşi au murit 33 de persoane, în urma a peste 130 de accidente. Potrivit poliţiştilor de la Rutieră, jumătate dintre victime şi-au găsit sfârşitul pe DE 583, pe porţiunea dintre Iaşi şi Târgu Frumos.
În ciuda faptului că poliţiştii de la Rutieră din cele două judeţe au organizat sute de acţiuni de prevenire, accidentele s-au ţinut lanţ de la începutul anului.

„Anul acesta au avut loc 846 de acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere, care au vizat în mod special nerespectarea regimului legal de viteză, traversările neregulamentare, transportul rutier de persoane şi mărfuri, prioritatea vehiculelor şi pietonilor, precum şi alte cauze generatoare de evenimente rutiere“, a explicat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratuluui Judeţean de Poliţie (IJP) Suceava. Oamenii legii nu-şi explică de ce acţiunile lor nu au efect asupra şoferilor indisciplinaţi. „Poate îi învăţăm prea târziu pe şoferi că ar trebui să respecte regulile de circulaţie şi eforturile noastre“, a declarat şi Laurenţiu Hermeniuc, comisar şef al Poliţiei Rutiere Suceava.

Poliţiştii de la Iaşi sunt ceva mai categorici şi spun că înăsprirea sancţiunilor ar avea cu siguranţă efectul scontat. „În cazurile în care se dovedeşte un grad de pericol ridicat, sancţiunile ar trebui să fie foarte aspre pentru că, în acest moment, pe şofer nu-l doare o simplă amendă. În Germania, dacă eşti prins pe bicicletă în stare de ebrietate şi eşti şi şofer, rişti să ţi se suspende permisul pentru o perioadă foarte mare de timp“, a spus şi subcomisarul Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al IJP Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite