Situaţie critică la Aeroportul Iaşi, aerogara este închisă din cauza gerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Internaţional Iaşi
Aeroportul Internaţional Iaşi

De joi, după ora 19.20, nicio cursă nu a mai putut pleca sau ateriza la Iaşi din cauza condiţiilor de pe pistă. Vineri toată ziua aerogara a rămas închisă, iar dacă temperaturile vor continua să fie sub -5 grade Celsius niciun călător nu va pleca cu avionul de la Iaşi

Zeci de persoane nu au putut pleca de la Iaşi în această dimineaţă spre Bucureşti şi Timişoara. Şefii Aeroportului nu au dat nicio declaraţie cu privire la situaţia din aerogara ieşeană, iar cei de la ghişee s-au limitat să afirme că „cursele de dimineaţă au fost anulate din cauza condiţiilor meteo", iar în următoarele ore nu se ştie dacă aeroportul va deveni operaţional.

Pista de la Iaşi nu este sigură

Aseară, la 19.20, a decolat de la Iaşi ultima cursă. După această oră, traficul a îngheţat. „După aceea nu a mai aterizat nimic. Pista este de vină, pentru care nu se găsesc soluţii. Oamenii vor să plece şi să vină în Iaşi cu avionul şi noi nu suntem în stare să facem o pistă funcţională. În acest moment frânarea este slabă şi nu se poate ateriza în condiţii sigure. Se poate da cu o anumită soluţie pentru a dezgheţa pista, dar aceasta este pentru temperaturi de până la -5 grade Celsius, dimineaţă erau -13 grade Celsius. Nu există perii şi utilaje adecvate pentru a curăţa pista", a spus unul din reprezentanţii Aeroportului Iaşi. 

Imagini surprinse pe pista Aeroportului Iasi

Utilajele nu au putut face faţă condiţiilor meteo şi a pistei precare. (FOTO)

Ieşenii care vor să afle dacă cursele vor fi anulate pot suna la 0232/271590.

„Aşteptăm să se mai încălzească"

Şeful Aerogării Marian Vasile,  aprecizat că aşteaptă temperaturi mai ridicate pentru a putea să dezgheţe pista.  „Dacă nu vom ajunge la - 4 sau -5 grade Celsius nu putem folosi soluţia pentru dezgheţarea pistei. Aşteptăm să se mai încălzească", a spus Marian Vasile, directorul Aeroportului Iaşi. Pe de altă parte, fostul director al aerogării susţine că atât timp cât a condus regia din subordinea Consiliului Judeţean nu s-a întâmplat niciodată să îngheţe pista. „Opt ani de zile am ţinut pista funcţională 24 din 24 şi nu am păţit aşa ceva. Când am plecat, am lăsat substanţe pentru a dezgheţa pista întraga iarnă", a afirmat Mitică Rebegea, fostul director al Aeroportului.Acesta a explicat că, pentru pistă, în timpul iernii se folosesc două substanţe una pentru a dezgheţa suprafaţa, care se dă până la -5 grade Celsius, şi o alta pentru a menţine pista umedă, care oferă posibilitatea de a ateriza şi până la - 15 grade Celsius.  „Cred că fie au scăpat pista şi a apucat să îngheţe, iar acum trebuie să aştepte temperaturi de -5 grade Celsius pentru a o dezgheţa, fie a nins foarte mult, iar zăpada a diluat substanţa care se foloseşte până la temperaturi de -5 grade Celsius", a precizat Rebegea.

Prefectul Dragomir Tomaşeschi a anunţat că cei care rămân blocaţi pe drumurile din judeţ pot suna la 112 pentru a semnala problema. Totodată, ieşenii au la dispoziţie numerele de telefon de la comandamentul de iarnă înfiinţat pentru municipiu. Astfel, Citadin răspunde la 0232/236000, Direcţia de Servicii Publice Municipale la 0232/230015, Salubris 0232/ 270223, iar la Primărie la 0232/984 sau 0800801008.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite