Sfaturi simplu de urmat pentru a scăpa de astenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efortul făcut la serviciu poate accentua efectele asteniei
Efortul făcut la serviciu poate accentua efectele asteniei

Medicii avertizează că efectele asteniei de primăvară pot fi devastatoare, dar că afecţiunea poate fi prevenită uşor dacă respectăm câteva reguli banale.

Doctorii spun că sosirea primăverii se traduce în aglomerarea secţiilor de urgenţe ale spitalelor cu bolnavi suferinzi, preponderent, de viroze respiratorii. Creşte, însă, îngrijorător, şi numărul pacienţilor cu afecţiuni neuropsihice, precum depresii sau nevroze. 

La bază, aceştia sunt efectaţi de celebra "astenie de primăvară", care se manifestă prin oboseală, lipsa puterii de concentrare, melancolie, nervozitate, insomnie, palpitaţii, cefalee, apatie sau lipsa formei fizice.

Pot apărea, în plus, scăderi ale tensiunii arteriale, tulburări de echilibru sau de ritm cardiac. "Oboseala extremă, de sfârşeală, apare după eforturi minime fizice sau mentale şi se asociază cu cefalee, sentimentul unei instabilităţi generale şi lipsa capacităţii de relaxare. Adesea observăm fenomene de tip ipohondrie, anhedonie (lipsă de plăcere pentru a face orice), asociate depresiei şi anxietăţii", detaliază medicul ieşean Tudor Ciuhodaru.

Gravidă în luna a cincea din Iaşi a încercat să se sinucidă

Ce este de făcut pentru a preveni aceste afecţiuni:

- să purtăm îmbrăcăminte adaptată temperaturii;
- să avem o alimentaţie bogată în minerale şi vitamine: salate, verdeţuri, fructe, legume;
- să ne hidratăm cu cel puţin 2 litri de lichide pe zi, pentru detoxifiere. Medicii recomandă ceaiurile calde cu miere de albine şi lămâie;
- să optăm pentru un aport crescut de vitamine în lunile care contin in nume litera "r", cum ar fi ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, cu menţiunea că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează;

- să ne planificăm exact programul, cu respectarea orelor de somn pentru asigurarea refacerii organismului şi a energiei pentru ziua următoare şi evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale;
-să petrecem cât mai mult timp în aer liber;
-să facem mai multă mişcare, sport, chiar şi simple plimbări.

Vitaminele A şi C cresc rezistenţa organismului la infecţii, iar vitamina B12 şi preparatele de fier combat anemia. Verdeţurile de sezon sunt excelente, mai ales pentru persoanele care suferă de anemie, iar salata verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei.

Alte alimente utile în astenia de primăvară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele, măceşele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică, iar drojdia de bere ajută la refacerea formei fizice şi psihice datorită complexului de vitamine B.

"La primele semne de boală adresaţi-vă medicului, nu faceţi tratamente «după ureche» şi nu neglijaţi sau ascundeţi problema de sănătate", sfătuieşte medicul Tudor Ciuhodaru.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla cele mai noi informaţii din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite