Semaforizarea ideală la Cub, în Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a spori siguranţa pietonilor la traversare s-ar putea schimba ordinea celor trei faze de la semafoare.

Trecerea de pietoni de pe bulevardul Ştefan cel Mare, vizavi de Cub, este locul unde trecătorii au şanse mari să fie luaţi pe capotă de pe zebră, chiar dacă au verde la semafor. Asta din cauză că şoferii care se deplasează înainte au verde intermitent şi n-au de unde să ştie când pietonii primesc undă verde pentru traversare.

Chestionaţi în acest sens, reprezentanţii municipalităţii susţin că soluţia de semaforizare implementată în acest sens este singura pe care o au la dispoziţie şi spun că pietonii şi şoferii sunt singurii care pot evita producerea unor incidente. „Vor fi mereu şoferi care nu respectă regulile, dar, în mod normal, atât ei cât şi pietonii sunt obligaţi să fie atenţi“, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Alternativa propusă de „Adevărul“ constă în înlocuirea ordinii a două din cele trei faze ale semaforului de la Cub. Astfel, pietonii primesc verde să traverseze imediat după terminarea ciclului de verde pentru maşinile care virează la stânga de pe bulevard.

În felul acesta, şoferii care circulă înainte pe verde intermitent observă când celelalte maşini se opresc şi au un motiv în plus să încetinească când ajung lângă zebră. În felul acesta va creşte numărul maşinilor care se vor opri când pietonii se angajează în traversare. „Chiar dacă ai verde intermitent pe banda ta, sunt mai multe şanse să opreşti când semaforul se schimbă în roşu decât atunci când este roşu permanent“, a spus Ionuţ Popescu, şofer.

Situaţia actuală

image

În prezent, în faza I, maşinile care merg înainte pe bulevard spre Palatul Culturii au verde intermitent, în timp ce vehiculele care vor să vireze la stânga au roşu. În faza II, maşinile care vor să facă la stânga au în continuare roşu, dar pietonii primesc verde, fără ca şoferii care merg înainte, pe verde intermitent, să fie atenţionaţi. În faza III au verde şoferii pe ambele benzi, iar pietonii primesc roşu.

Soluţia „adevărul“

image

În varianta propusă de „Adevărul“, în faza I, maşinile care merg înainte pe bulevard spre Palat au verde intermitent în timp ce şoferii care virează la stânga au şi ei verde. În faza II, maşinile care merg la stânga primesc roşu, iar pietonii au verde. În acest fel, şoferii care merg înainte pe verde intermitent pot vedea că urmează o schimbare în ciclul semaforului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite