Şeful medicilor, Vasile Astărăstoae, reclamat de ANI pentru conflict de interese şi abuz în serviciu UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat în urma evalurărilor începute pe 24 octombrie 2011 posibila săvârşire de către Vasile Astărăstoae, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi (IML) şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi (UMF), a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Ora 12.120: Rectorul UMF Iaşi răspunde la acuzaţiile aduse.„ANI și-a încalcat propria legislație de funcționare. Mai mult, a încălcat dreptul la apărare deoarece nu mi-a permis să îmi expun punctul de vedere și să depun probe, conform procedurii. Potrivit legii 176, art 21, este obligatoriu ca cel care este evaluat de ANI să își exprime punctul de vedere, verbal sau în scris, într-un interval de 15 zile din momentul comunicării suspiciunilor. În cazul meu, acest interval de timp expiră la data de 17 decembrie 2011 și, în consecință, termenul nu a fost epuizat. Am probe foarte clare pentru a demonta toate acuzațiile (și de aceea ANI în mod prudent foloseste termenii de "suspiciuni", "indicii"și nu face nicio afirmație tranșantă), dar sunt de principiul că un proces nu trebuie să se desfășoare pe sticla televizoarelor sau în ziare, ci în fața instanțelor abilitate unde îmi voi dovedi nevinovăția“, a spus Vasile Astărăstoae.

Acesta este convins că repoartul ANI urmăreşte să-i pună beţe în roate la alegerile pentru un nou mandat de rector de peste două zile. „Graba cu care o agenție a statului român comunică suspiciuni mă face să cred că exista o dorință de a influența rezultatul alegerilor pentru funcția de rector al UMF Iași, care au loc la data de 16 decembrie, și alegerile pentru funcția de președinte al Colegiului Medicilor din România, care se desfășoară tot în această perioadă“, a precizat şeful medicilor.

Ora 10.25: Vasile Astărăstoae a semnat 10 contracte de muncă şi prestări servicii, în valoare de 204.759 de lei, încheiate între UMF şi IML, cu propria persoană, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană.

Mai exact, începând cu data de 1 mai 2010 şi până în prezent, Vasile Astărăstoae a participat, pe baza a patru contracte de muncă, la implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentant legal al Universităţii, cât şi în calitate de salariat al acesteia.

Mai mult, şeful medicilor este acuzat şi de faptul că a încheiat contract de muncă şi fiicei sale.

Astărăstoae, acuzat de incompatibilitate şi de fraudarea alegerilor la şefia UMF

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Averile colosale ale şefilor de la UMF suspectaţi de corupţie. Consilierii de la Ministerul Comunicaţiilor cercetaţi în acelaşi dosar, modeşti UPDATE

IML Iaşi, la care Vasile Astărăstoae este director, a încheiat trei contracte civile de muncă, respectiv prestări servicii, cu dDniela Astărăstoae, fiica lui, şi trei contracte cu propria persoană.

Beneficiul patrimonial obţinut de cei doi, ca produs al conflictuluid e interese, este de 204.759 de lei.

ANI a sesizat Parchetul cu privire la posibila comitere de Vasile Astărăstoae a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite