Şefii CJ se spală pe mâini de Biserica Banu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Banu rămâne sub schele
Biserica Banu rămâne sub schele

Consilierii judeţeni au şters cu buretele luni patru hotărâri prin care trebuiau să dea bani la reabilitarea lăcaşului de cult. La aproape doi ani de la aprobarea parteneriatului cu Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor“, înţelegerea a fost desfăcută oficial.   

Deciziile luate în 2008 cu privire la susţinerea financiară a lucrărilor de refacere a lăcaşului de cult au fost abrogate luni într-o şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean (CJ). Aleşii au luat în discuţie actele prin care au aprobat proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a monumentului istoric Biserica Banu“.

„Sunt decizii mai vechi legate de Biserica Banu. Am analizat proiectele pe care CJ le are şi am decis să nu mai continuăm acest proiect. Nu ştiu de ce nu au fost abrogate hotărârile mai demult“, a spus Constantin Simirad, preşedintele CJ.

Parohia a depus singură proiectul

Potrivit deciziilor din 2008, CJ ar fi trebuit să coordoneze proiectul de refacere a lăcaşului de cult, evaluat la 8,6 milioane de lei, din care de la bugetul judeţului ar fi trebuit alocaţi doar 2% pentru refacerea clădirii. Practic, de la bugetul judeţului ar fi trebuit să vină 172.000 de lei şi alte 2,4 milioane de lei pe care i-ar fi recuperat. Directorii din Casa Pătrată au susţinut în nota de fundamentare că au cerut anularea hotărârilor din 2008 din cauza bugetului sărac din acest an şi a lipsei de „colaborare şi comunicare“ cu Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor“. Pe de altă parte, preotul paroh Dumitru Merticaru a susţinut că a făcut mai multe adrese către CJ pentru a solicita continuarea parteneriatului şi că a primit răspuns încă de la începutul lui 2009 că nu va primi bani pentru susţinerea proiectului.

Mai mult, preotul a anunţat că documentaţia pentru accesarea fondurilor europene a fost depusă de Parohie, fără sprijinul financiar al CJ. „Din cauza păgânilor de la judeţ, care mi-au trimis o scrisoare prin care îmi spuneau că nu mă pot ajuta cu bani, am decis să depunem noi, ca Parohie, proiectul şi să mergem mai departe singuri“, a explicat preotul paroh Dumitru Merticariu.

Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Bisericii Banu, Iaşi“ a fost depus pentru a accesa fonduri europene destinate promovării turismului, iar documentaţia este în analiză la Ministerul Dezvoltării.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite