Şefa IŞJ Liliana Romaniuc: „Aş elimina titularizarea din învăţământul românesc“ (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana Romaniuc a venit la „Masa Adevărul de Seară“
Liliana Romaniuc a venit la „Masa Adevărul de Seară“

Liliana Romaniuc, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, a enumerat modificările pe care le-ar face în învăţământ pentru ca sistemul să devină mai eficient, iar una dintre aceste schimbări este reprezentată de scoaterea examenului de titularizare. Actuala şefă a IŞJ nu a susţinut un astfel de concurs, ci a avut repartiţie guvernamentală şi s-a transferat

„Adevărul de Seară“: Ce părere aveţi despre Noua Lege a Educaţiei?

Liliana Romaniuc: E bine că pune în centru elevul şi că în cazul fiecărei discipline 25% din timp poate fi folosit pentru organizarea de activităţi. Ca puncte slabe, cred că ar fi de discutat la capitolul titularizare. Aş susţine dintr-un anume motiv eliminarea titularizării, dar în acelaşi timp cred că sistemul nu este pregătit pentru aşa ceva.

Iaşi: Liliana Romaniuc la masa „Adevărul de Seară“

Ce părere aveţi despre salariile profesorilor?

Sunt mici, fără discuţie, dar nu aş vrea să rup problema din context.

Se impune o nouă schimbare în metoda de testare a elevilor la examene?

Cred că sistemul educaţional trebuie transformat. Trebuie să ne uităm la celelalte sisteme şi să vedem ce putem adapta la noi. Trebuie să începem de undeva.

 Sunteţi de acord cu profesorii care oferă meditaţii elevilor pe care îi au la clase?

Aş fi în regulă dacă pentru orice muncă suplimentară, pentru orice venit s-ar plăti taxele la stat. Personal, nu cred că este bine ca profesorul să mediteze copilul de la clasă şi lucrul acesta trebuie să-l înţeleagă şi părintele. O a doua persoană ar asigura mai multă obiectivitate.

Iaşi: Liliana Romaniuc la masa „Adevărul de Seară“

Cât de etic este ca directorii de licee sau profesorii să le predea propriilor copii la clasă?

Ar fi bine să se evite acestea situaţii. Atunci când fiica mea era în clasa a V-a la Liceul de Informatică, era singura clasă de a V-a şi eu eram profesoara ei de matematică. Nu este o situaţie pe care să ţi-o doreşti. A fost o luptă continuă cu mine pentru a fi obiectivă şi nu neg că în unele situaţii poţi deveni subiectiv.

Ce părere aveţi despre introducerea catalogului electronic în liceele din Iaşi?

Aceasta este lumea în care ne mişcăm. Ideea de a mai merge cu catalogul acela mare de 100 de ani la ore e puţin depăşită. Temerea  pe care o am este cât de securizat este sistemul.

Fondul clasei a rămas o practică şi în prezent. Se impune achitarea acestei taxe?

Nu sunt de acord cu acest fond. După părerea mea ar trebui decis numai de părinţi. În clasele noastre lipsesc multe lucruri şi atunci se apelează la părinţi. Sistemul şi statul trebuie să asigure toate aceste lucruri.

Aveţi vreun proiect care să includă reabilitarea şcolilor care nu au primit aviz de funcţionare ?

95% din ele au acest aviz. Directorii şi-au dat toată silinţa pentru a rezolva această problemă.

Ce se întâmplă cu şcoala din Poiana de Sus, comuna Ţibana, acolo unde în 2009 a ars acoperişul? Peste 40 de copii nu pot merge la ore.

Pe cei de ciclul primar i-am transportat la o şcoală din apropiere. Se vor continua lucrărilor şi va rămâne doar grădiniţă.

A durat totuşi cam mult pentru un acoperiş.

Modul în care sunt administrate clădirile ţine de comunitatea locală. Ce-am făcut noi a fost să mergem acolo, am avut intervenţie la Consiliul Judeţean, au venit nişte fonduri şi s-a lucrat până la un anumit punct.

Au fost semnalate cazuri în care au fost alocate fonduri substanţiale pentru şcoli care au un număr infim de elevi. Ce se impune în aceste cazuri?

Dacă mă întrebaţi pe mine de ce au fost alocaţi banii în diverse direcţii în ultimii 2-3 ani răspunsul meu este: nu ştiu. Probabil că aşa au hotărât autorităţile locale la momentul respectiv. Cred că atunci era o nevoie, că intenţiile erau bune.

Iaşi: Liliana Romaniuc la masa „Adevărul de Seară“

Acuzată că a dat fonduri şcolii pe care a fondat-o

Recent aţi fost implicată în nişte scandaluri cu privire la alocarea de fonduri Fundaţiei Filocalia pe care aţi condus-o până în primăvară. Cum comentaţi?

Am ales Fundaţia Filocalia pentru că nu-mi este indiferent care sunt oamenii care-i vor forma pe colegii mei şi vreau să mă sigur că vor fi cei mai buni. Nu există nimic ilegal în povestea aceasta. Ghidul solicitantului îţi spune foarte clar să-ţi alegi acei parteneri cu care eşti convins că vei reuşi să implementezi proiectul.

VEZI CUM REACŢIONEAZĂ ŞEFA IŞJ CÂND ESTE ÎNTREBATĂ DE SCANDALURILE ÎN CARE ESTE IMPLICATĂ

Cum vă explicaţi că membrii partidului care v-a numit la conducerea Inspectoratului au sugerat să vă retrageţi de la şefia IŞJ?

Poate ar fi bine să-i întrebaţi pe ei. Mie nu mi-a spus nimeni lucrul acesta.

Aţi fost criticată şi pentru propunerea de alocare a 75.000 de lei Liceului „Richard Wurmbrand" pentru reabilitare în condiţiile în care în apropiere îşi are sediul Fundaţia Filocalia, firma de catering a familiei dumneavoastră şi Biserica Evanghelică Filocalia.

Nu a fost o propunere a Inspectoratului, a venit de pe un amendament al parlamentarilor şi după asta eu am făcut o solicitare la Minister şi banii au fost trimişi către alte două şcoli.

Credeţi că în numirea dumneavoastră în fruntea IŞJ a contat mai mult competenţa sau poziţia politică?

Dacă aş spune că criteriul politic nu a contat aş fi falsă. Mi-ar plăcea să cred că a contat în primul rând expertiza mea şi apoi politica.

Palmaresul şefei de la IŞJ

- Octombrie 2009-prezent este Inspector Şcolar General la IŞJ Iaşi

- Martie 2009-octombrie2009:  Inspector Şcolar General Adjunct la IŞJ Iaşi

- Iulie 2009-noiembrie 2009: manager de proiect Phare CBC 2006

- 1999-martie 2009: director la Colegiul „Richard Wurmbrand "

- 2005-martie 2009: director programe de formare la Fundaţia Filocalia

- 2007-prezent: evaluator extern la ARACIP

- 1982-2000: profesor de matematică la Liceul de Informatică „Grigore Moisil", Liceul „Al. I.Cuza", Şcoala Generală nr. 4, Liceul Industrial nr. 1 Iaşi şi la Liceul Agoindustrial Miroslava

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite