Secretul reţetei de furat a Cordunenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martori sub acoperire povestesc că interlopii ar fi folosit metode barbare pentru a-şi stăpâni hoţii din Europa. Fiecare din cei câţiva zeci de membri ai reţelei „producea“ zilnic pentru şefii din Iaşi între 800 şi 2.000 de euro.

Bătuţi, terorizaţi, supravegheaţi şi mereu datori familiei Corduneanu. Acesta este portretul hoţului din reţeaua care ar fi activat sub coordonarea şefilor clanului interlop din Iaşi, în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

Mai mulţi martori cu identitatea protejată, foşti membri ai reţelei, au povestit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi că primeau ordine direct de la membrii familiei Corduneanu sau de la unii apropiaţi ai lor.

Furau de la „centauri“

„Tiugă Petronela (fostă Corduneanu) şi soţul ei Marian au avut brigăzi de hoţi, care acţionau în Italia, Spania, Germania, Danemarca, Norvegia. Brigada era o echipă formată din patru-cinci persoane. Mergeau câte doi hoţi, unul fura efectiv, iar celălalt ţinea «tira», respectiv se băga în faţa hoţului, pe partea pe care se afla portofelul, pentru a-l acoperi pe acesta“, precizează G. I., martor cu identitatatea protejată. Şuţii ar fi fost cazaţi de şefii reţelei în grupuri mici, în zone retrase. „Hoţii vizau în special turiştii străini de ţara în care furau şi aceştia erau denumiţi «centauri». În Paris, de exemplu, hoţii furau dolari în special de la ruşi şi americani, dar şi yeni de la turiştii japonezi sau coroane de la danezi“, susţine M. E., un alt martor cu identitatea protejată, audiat de anchetatori în „dosarul Cordunenilor“.

Amenzi de 2.000 de euro

Martorii au mai spus că, dacă membrii grupării erau prinşi de poliţişti, Marian Tiugă sau un alt supraveghetor le angaja avocat. Potrivit martorilor, un hoţ câştiga între 800 şi 2.000 de euro zilnic. Procurorii susţin că de pe urma „reţelei de hoţi“, care acţiona în ţările Uniunii Europene, clanul ieşean ar fi câştigat nu mai puţin de 1,65 milioane de euro.

„Toţi ştiau că în situaţia în care ar fi minţit, ar fi furat de la Corduneni sau ar fi fugit, ar fi fost căutaţi ei şi familiile lor rămase în ţară, ar fi fost bătuţi când erau prinşi şi li s-ar fi aplicat amenzi. Dacă nu reuşeau să plătască aceste sume, amenda se dubla şi erau datori pe viaţă“, mai spune G. I.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite