Seceta a pârjolit judeţul Iaşi. Vezi localităţile care au rămas fără apă şi hrană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii celor aproape 145.000 de hectare de teren din judeţul Iaşi pârjolite de seceta prelungită rămân fără despăgubiri, în baza actelor propuse de guvernanţi.

Oficialii Direcţiei Agricole Iaşi au tras un semnal de alarmă privind faptul că, potrivit unui act normativ aflat în dezbatere, doar prorpietarii de teren care au culturile asigurate pe mai mult de 50% din suprafaţă vor primi sprijin financiar de la stat.

„Înainte acordam despăgubiri în baza unei legi care acum este suspendată. Există un proiect în discuţie prin care se va acorda sprijin financiar pentru culturile calamitate de secetă, dar acest act îi vizează doar pe marii fermieri, care au culturile asigurate. Problema este cu fermierii mici şi mijlocii care nu vor fi ajutaţi să-şi dezvolte culturi pentru anul viitor", a spus Magneriu Jalbă, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Iaşi.

17 comune din Iaşi, grav lovite de secetă. Află ce culturi sunt compromise

În judeţul Iaşi există 240.000 de hectare de teren arabil, din care peste 144.000 au fost calamitate în diferite proporţii pornind de la 30%. Din această suprafaţă pârjolită doar 28.000 de hectare sunt asigurate.Arse total sunt aproape 1.200 de ha, iar 143.090 sunt calamitate în proporţie de pesze 30%.

Despăgubirile se vor acorda în funcţie de culturi, de suprafaţă distrusă de secetă şi de fondurile disponibile la nivelul Guvernului. Mai grav este că în judeţ există sistem de irigaţii pe 12.251 de hectare din care anul acesta s-a folosit pe o suprafaţă de doar 4.300 de hectare. „Am fost în teren, am vizitat şase ferme din judeţ, iar culturile sunt negre. Unde s-a mai irigat e mai verde, dar producţia este slabă, în rest totul este pârjolit", a spus prefectul Romeo Olteanu.

Locuitorii din comunele Grajduri, Bârnova şi Scânteia primesc de câteva zile apă în cisterne de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. „Am dus apă pentru animale pentru că cisterna pentru apă potabilă s-a stricat. Sperăm să facem rost de două maşini în această săptămână. Avem solicitări de la Bivolari şi Prisăcani pentru furaje", a anunţat colonelul Dan Iamandi, şeful ISU Iaşi.

Efectele secetei la Iaşi: 100 de familii din Cicoare iau apă de la ştrand

În această săptămână vor fi făcute solicitări către judeţele din zona de munte pentru a oferi ajutor. Reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Moldova au anunţat că nu există şanse de precipitaţii însemnate în această lună. Numeroase fântâni au rămas fără apă în această vară, iar 42 de râuri din bazinele Prut, Bârlad şi Bahlui au secat complet.

Cum face bani Primăria Iaşi din caniculă

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite