Iaşi: Bogdan Tănăsescu: Sculptorul din camera frigorifică (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul a trăit „visul american“ opt ani, timp în care a lucrat în cele mai cunoscute restaurante din SUA. Acum s-a întors acasă şi face sculpturi din gheaţă

Urmăreşte FOTOGALERIA cu sculpturile de gheaţă ale ieşeanului

Bogdan îşi începe programul de lucru echipându-se ca pentru o expediţie: îşi pune o geacă groasă, căciulă şi fular şi se apucă răbdător să lovească gheaţa cu dalta şi drujba electrică. Atelierul său de lucru este camera frigorifică, în care temperatura minimă este de minus 18 grade Celsius.

Dragoni, nuduri, lebede şi trandafiri iau formă în mâinile sale după câteva ore de muncă. „Este absolut necesar să lucrez în frig pentru că gheaţa se topeşte imediat. Aleg şi modele artistice, dar fac şi lucruri practice precum baruri pentru băutură sau pahare pentru shot-urile pe care le servesc oamenii la petreceri“, povesteşte Bogdan Tănăsescu.


Ideea de a porni o astfel de afacere i-a venit după ce a admirat, în Miami, o expoziţie de sculpturi de gheaţă special concepută pentru marile restaurante. „În 1998 am urmat cursurile Colegiului de Food&Beverage din SUA, care avea şi un curs special pentru această formă de marketing. Acolo am învăţat cum să dau formă blocurilor compacte.

Am fost la o expoziţie în  Miami, unde am rămas fără cuvinte când am văzut ce minuni se pot face din apa solidificată“, îşi aminteşte ieşeanul de 31 de ani. „Erau expuse vase de croazieră în miniatură, baruri pentru băuturi care se întindeau pe câţiva zeci de metri sau logo-urile restaurantelor din gheaţă“, precizează Bogdan.

A lucrat şi pentru
Donald Trump

În cei opt ani în care a trăit peste Ocean a lucrat în cele mai cunoscute localuri din Statele Unite ale Americii. De la preparatul sosurilor a ajuns în trei ani să conducă un restaurant. „Am lucrat la un moment dat la unul dintre localurile care aparţineau celebrului om de afaceri Donald Trump. După ce am învăţat ce au mai bun americanii am decis să mă întorc acasă“, spune tânărul.


O altă pasiune a sa o reprezintă sculptatul fructelor, meşteşug pe care l-a „furat“ de asemenea de peste Ocean. „Diferenţa dintre serviciile din America şi cele din România este ca de la cer la pământ. Ei ştiu cum să-şi cucerească clienţii, fac o artă din asta, pe când res-taurantele nostre sunt încremenite în trecut. Foarte rar aduc câte o inovaţie“, spune Bogdan.

Întrebări şi răspunsuri

Este America „ţara tuturor posibilităţilor“?
B. T.: Mulţi cred că este locul unde poţi deveni milionar peste noapte, dar nu este chiar aşa. Este însă o experienţă care-ţi schimbă complet viaţa. Ai ce vedea acolo şi mai ales ce învăţa. Este o experienţă pe care le-o recomand tuturor tinerilor care îşi caută un drum în viaţă.  

Cine sunt cei care vă comandă sculpturile de gheaţă?
B. T.: În special restaurantele, dar am primit solicitări şi de la persoane private, care au dorit să-şi impresioneze plăcut invitaţii. Şi cuplurile care se căsătoresc vin şi-mi cer chiar şi dozatoare de gheaţă pentru răcirea băuturilor sau tăvi cu diferite forme. Fructele se văd foarte interesant prin stratul cristalin de gheaţă.

Profil

Născut
23.07.1978, la Iaşi
Educaţie
este student la Facultatea de Administrare a Afacerilor Iaşi
Experienţă
sculptează în gheaţă de opt ani
Familie
necăsătorit

Ce-i place
Ieşeanul stă ore întregi în bucătărie. „Îmi place foarte mult să gătesc. Fac de toate, de la ciorbe până la feluri de mâncare complexe“, afirmă Bogdan Tănăsescu. Fire sociabilă, tânărului îi place să lucreze cu oamenii. Indiferent de locul în care se află, în atelier sau la restaurant, încearcă să facă lucrurile cât mai bine.

Ce nu-i place
Nu este de acord cu patronii de restaurant care-şi demoralizează angajaţii cerându-le o mulţime de lucruri pe lefuri de nimic. „Nu e corect să-ţi tratezi subalternii ca pe nişte roboţi. Un om nu-şi va da niciodată silinţa dacă nu-l motivezi şi nu-l respecţi“, subliniază sculptorul în gheaţă.
Lui Bogdan nu-i place nici ploaia.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite