Iaşi: Autorii morali ai tragediei de la Scânteia se spală pe mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Autorii morali ai tragediei de la Scânteia se spală pe mâini
Iaşi: Autorii morali ai tragediei de la Scânteia se spală pe mâini

Deşi microbuzul spre Scânteia circula cu un şofer fără carte de muncă pe un traseu pe care nu era licenţiat, firma ValCris Trans este fără pată în evidenţele ARR.

Citeşte şi:

Proprietarii microbuzului morţii mai au un şofer „la negru“ VIDEO

Patronii microbuzului morţii şi mecanicul de locomotivă, chemaţi azi la audieri

Şoferul microbuzului pirat, la Judecata de Apoi


Durerea soţiei şoferului microbuzului pirat

Ieşenii donează sânge pentru victimele accidentului de la Scânteia


Imagini de la înmormântarea tinerilor zdrobiţi de tren

Conform informării preliminare a Autorităţii Rutiere Române, şoferul microbuzului care circula la Scânteia, Petrişor Apostu, este vinovat pentru tragedie. Acesta ar fi  încălcat „regulile de circulaţie la trecerea la nivel cu calea ferată fără barieră“.
Cristian Foia, şeful ARR Iaşi a precizat că „Raportul final va fi făcut după vizita la sediul firmei ValCris, dar de la producerea accidentului nu am găsit pe nimeni acolo“. Reprezentanţii firmei Valcris nu au dorit să facă niciun comentariu. „La firmă suntem doi. Eu am fost plecat în concediu, dar vom face o comunicare oficială în zilele următoare“, a spus Constantin Scântei, patronul ValCris, care a fost citat astăzi la Parchet.

„Apostu a împrumutat maşina“
În timp ce conducătorul auto îşi dădea ultima suflare, patronii firmei ValCris Trans, Constantin Scântei şi Ionel Dumitriu, pentru care Apostu lucra fără forme legale, susţineau că acesta ar fi împrumutat maşina de la ei. „Au dat o declaraţie precum că i-ar fi împrumutat maşina lui Apostu, dar autorităţile locale susţin că în zonă se făcea transport ilegal de multă vreme“, a afirmat Iulian Tărăboanţă, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi. Potrivit acestuia, şoferul microbuzului, care a decedat ieri, lucra la firma ValCris fără carte de muncă.

ValCris, imaculată în evidenţele ARR
Firma ValCris apare „curată“ în evidenţele ARR, deşi efectua ilegal transport de persoane în zona Scânteia. Concret, maşina aparţine în acte firmei ValCris, iar unul dintre acţionarii acesteia, Ionel Dumitriu, deţine firma Izvoraş SRL, care avea licenţă de transport pentru zona Scânteia. Deşi locuitorii din comuna Scânteia susţin că acel microbuz circula regulat pe traseul Iaşi-Scânteia, societatea ValCris Trans nu a fost sancţionată de ARR pentru transport ilegal de persoane. „Anul acesta firma ValCris nu a primit nicio amendă. Pe 4 august, firma Izvoraş, care operează pe Iaşi-Scânteia, a primit o sancţiune de 1.000 de lei pentru nerespectarea programului“, a afirmat şeful ARR.

Şi-au luat licenţă printr-un fals
Unul dintre cei trei angajaţi ai societăţii ValCris Trans susţine că patronii au făcut fals în acte. „Bărbatul a dat declaraţie şi la procuratură şi la ITM cum că, pe contractul de muncă înregistrat pe numele lui, la noi nu apare semnătura sa. Acest angajat este desemnat responsabil cu transporturile, iar fără existenţa lui firma nu putea primi autorizaţie de la ARR“, a declarat Andrei George Albulescu, şef serviciu ITM Iaşi. ValCris riscă acum anularea licenţei de transport.

Primăria ştia, dar a tăcut mâlc
Pe de altă parte, nici reprezentanţii Primăriei Scânteia nu au sesizat aceste nereguli. „Pe 10 martie am primit o adresă semnată de primar prin care se specifica că operatorul respectă graficul din programul de transport. Nu s-a menţionat nimic de niciun pirat“, a spus Focşa.

Reprezentanţii ITM au precizat că ştiau de „piraterie“ tocmai de la autorităţile locale. „Accidentul s-a produs în proporţie de 99% din vina şoferului, că nu a respectat reguli minime de circulaţie. Eu ştiam că oamenii sunt mulţumiţi de transportul public, dar nu am circulat niciodată cu aceste mijloace de transport“, a afirmat Fănică Săcăleanu, primarul comunei Scânteia.

Anchetatorii susţin că decesul şoferului nu influenţează mersul anchetei. „Şoferul microbuzului era cercetat pentru ucidere din culpă. În momentul de faţă, noi desfăşurăm cercetări în ceea ce îi priveşte pe acţionarii celor două firme, Constantin Scântei şi Ionel Dumitriu, care au fost audiaţi în această dimineaţă. Le-am cerut toate documentele firmelor pe care le patronează“, a declarat procurorul Mihai Covalciuc, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite