Scandalul şpăgii din maternitate, sub lupa medicilor ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară" a dezbătut împreună cu doctorii situaţia din Maternitatea „Cuza Vodă", unde pacientele dau mită pentru a naşte. Voci din lumea medicală spun că fenomenul şpăgii în spitale poate fi oprit prin schimbarea legislaţiei, dar şi a mentalităţii pacienţilor.

Dacă medicii ar avea lefuri mai mari, nu ar lua şpagă. Acesta este principalul argument invocat de medicii ieşeni. „Cred că este sub demnitatea unui medic să aştepte să i se pună un plic în buzunar pentru a-şi face treaba. Mult mai grav este atunci când doctorul le cere bani pacienţilor pentru a-i trata", afirmă profesor doctor Costel Ostin Mungiu, profesor la Universitatea de Medicină din Iaşi.

Unul dintre cei mai cunoscuţi medici ginecologi din Iaşi, Mircea Onofriescu, spune că sistemul subfinanţat şi legislaţia depăşită îi încurajează pe angajaţii din spitale să accepte „atenţiile".

„Legea bugetului Asigurărilor de Stat trebuie schimbată, îmbunătăţită. De asta merg lucrurile prost în sistemul de stat, fiindcă multe categorii de contribuabili, precum fotbaliştii şi angajaţii din sistemul judiciar nu cotizează la asigurări", explică Mircea Onofriescu, care susţine introducerea sistemului de coplată.

Mămicile reclamă lipsa de moralitate

Nu cred că lefurile mici ar trebui să scuze lipsa de moralitate a multor doctori. Şi eu muncesc pentru un salariu de nimic, dar nu iau şpagă", afirmă Cristina din Iaşi, care a născut în urmă cu un an. Femeia spune că după naştere, infirmierele care ar fi trebuit să o ajute să treacă mai uşor de perioada dificilă, au tratat-o în bătaie de joc.

„După cezariană mă simţeam atât de rău, încât nu puteam să mă mişc. Voiam un pahar cu apă, dar nici nu s-au uitat la mine", adaugă revoltată Cristina. Reducerea fenomenului şpăgii ar fi posibilă, spun medicii, cu condiţia ca şi sistemul de învăţământ să pună mai des în discuţie lipsa de moralitate în luarea, dar şi darea mitei.

„În străinătate nici nu se pune problema să-i dai ceva medicului. Acolo este foarte bine încetăţenită ideea că nu este moral să dai mită", adaugă Costel Ostin Mungiu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite