UPDATE Scandal cu spioni la Consiliul Judeţean Iaşi. DNA revendică microfoanele din perete (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei au descoperit la tocul uşilor de la birouri camere de supraveghere.

Ora 17.35 Vicepreşedintele CJ Iaşi Victor Chirilă a dat la un moment dat ochii cu procurorii, în celebrul dosar „Sex cu minore". Potrivit anchetatorilor, mai mulţi oameni de afaceri din Iaşi ar fi racolat, în perioada 2003-2007, aproximativ 20 de eleve şi studente din Iaşi, Vaslui şi Suceava, pe care le-ar fi determinat să întreţină cu ei relaţii sexuale.

Tinerele, printre care şi minore, ar fi fost duse în locuinţe personale sau în unele închiriate, fiind răsplătite pentru serviciile lor cu bani, mâncare şi băutură. „Dosarul este în curs de finalizare. Urmează să se efectueze şi rechizitoriul într-o săptămână, două", a precizat Daniel Horodniceanu, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi.

Vicepreşedintele susţine însă că nu au fost probate acuzaţiile şi că împotriva sa este doar o declaraţie a unei fete potrivit căreia ar fi avut relaţii sexuale cu acesta. „Este declaraţia unei fete, dar nu s-a probat. Nu am fost trimis în judecată“, a spus vicepreşedintele. 

Ora 17.05 Potrivit reprezentanţilor DNA, procurorii anticorupţie de la Iaşi desfăşoară acte premergătoare urmăririi penale în legătură cu suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie şi că, în acest stadiu al anchetei penale, mai multe detalii nu pot fi date publicităţii.

„Direcţia Naţională Anticorupţie  a declanşat veirificări în vederea stabilirii împrejurărilor în care acte procedurale autorizate de judecător au fost dezvăluite în cursul desfăşurării anchetei penale, cu riscul periclitării bunului mers al acesteia“, a spus Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA Bucureşti.

Ora 16.04 Comisarul şef Dumitru Petraş, şeful secţiei III Poliţie, împreună cu adjunctul său, comisarul Dumitru Opincă şi doi criminalişti se află în acest moment în biroul lui Victor Chirilă. „Vom face cercetări conform procedurilor“, a spus şeful Secţiei III Poliţie.

Ora 15.50 Patru persoane, printre care un poliţist de la Secţia III şi un criminalist, au ajuns în urmă cu puţin timp la sediul CJ Iaşi.

Ora 15.31 Victor Chirilă: „Şeful Poliţiei mi-a spus că este o problemă mai sensibilă!“

Nemulţumit de faptul că poliţiştii întârziau să apară la sediul CJ, vicepreşedintele Victor Chirilă a luat legătura telefonic cu comisarul-şef Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi: „Iniţial, mi-a spus că va trimite nişte oameni să ridice camerele, după care eu l-am întrebat de ce să le ridice, iar el mi-a spus că «Domnule Chirilă, este o problemă mult mai sensibil㻓, a spus Victor Chirilă.

Referitor la incidentul de la sediul CJ Iaşi, reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) au fost reţinuţi în declaraţii: „Ne desfăşurăm activitatea în deplină legalitate. În rest, nu avem ce comenta asupra incidentului de acolo“, a precizat şi Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii.

Ora 15.00: Paznicul care a fost de serviciu duminică noapte, când ar fi fost montate camerele de supravhegere, susţine că nicio persoană nu intrat în Consiliul Judeţean. „Uşile sunt închise pe timpul nopţii .Totul este securizat. Nimeni nu a intrat pe uşa Consiliului Judeţean în noaptea de duminică“, a spus Marius Bogdan, agent de pază la CJ Iaşi.

Ora 14.51: „Ne-am asumat acest risc atunci când am primit calitatea de demnitari publici. În Iaşi se conturează adversarii noştri politici. Sunt grupuri de interese care acţionează în acest fel. Mâine dimineaţă voi cere demisia şefului Poliţiei care păzeşte sediul CJ pentru că nu a avut cunoştinţă despre aceste intrări în clădirea noastră", spune Constantin Adăscăliţei, vicepreşedintele CJ Iaşi. Paza clădirii este asigurată de Direcţia Judeţană de Pază şi Ordine, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi.

Vezi mai jos cum au fost găsite camerele-spion:

Vicepreşedintele CJ a fost chemat la DNA chiar în timp ce în clădirea în care îşi desfăşura activitatea erau descoperite aparatele de supraveghere. „M-a sunat domnul Călin, şeful DNA Iaşi", a explicat Adăscăliţei.

Ora 14.40: Conducerea Consiliului Judeţean a mai fost implicată într-un scandal similar în urmă cu trei ani. Vicepreşedintele de atunci, Iovu Brezuleanu, a fost vizitat de doi reprezentanţi ai SRI care i-au verificat birourile. „Mi s-a spus că există o gaură în perete care ar trebui reparată şi să nu mai stau cu geamurile deschise pentru că pot fi ascultat cu o aparatură specială de peste stradă“, declara Iovu Brezuleanu presei în februarie 2008.

Ora 14.05 Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi nu-şi explică cum a ajuns aparatura de interceptare în birourile celor doi vicepreşedinţi. „Momentan sunt plecat din Iaşi. Mâine dimineaţă voi verifica dacă şi la mine în birou au fost montate astfel de camere. Nu am văzut nimic deosebit la mine. Nu-mi explic de ce sunt în cele două birouri astfel de camere sau cine este în spatele acestui lucru. Credeţi că au anunţat şeful instituţiei atunci când au intrat să pună camerele? Mă aşteptam ca vicepreşedinţii să fie urmăriţi. Dacă se tem de acest lucru înseamnă că au probleme“, a spus Constantin Simirad. În ce priveşte faptul că Victor Chirilă a fost chemat mâine la DNA, preşedintele CJ Iaşi spune că nu este implicat şi că nu a făcut nicio sesizare împotriva acestora.

Camera video are serie

image

Deşi Poliţia a fost anunţată de incident în jurul orei 13.15, nici până acum nu a ajuns la sediul CJ un echipaj care să verifice cele sesizate.

Ora 13.40 Camerele de supraveghere au inserate pe ele o serie. Se pare că acestea ar fi fost „plantate“ în noaptea de duminică spre luni. Nimeni nu poate deocamdată să spună cine şi în ce condiţii ar fi făcut acest lucru.

Victor Chirilă a găsit camera lângă tocul uşii

image

Ora 13.30: Vicepreşedintele Victor Chirilă a primit un telefon surpriză imediat după ce a făcut descoperirea. „La aproximativ 20 de minute după ce au fost descoperite camerele video şi microfoanele în perete, domnul Chirilă a fost sunat şi rugat să vină mâine la 8.30 la DNA. Vom vedea mâine dacă este vorba despre un dosar penal“, a declarat Marius Striblea, avocatul vicepreşedintelui CJ. Acesta nu exclude posibilitatea ca aparatura de supraveghere să aibă legătură cu invitaţia clientului său de a merge joi la DNA.

Victor Chirilă şi avocatul său, Marius Striblea

image

Vezi şi :

Dosarul „Sex cu minore“, pe masa judecătorilor

Ora 13.20: Vicepreşedinţii sunt convinşi că erau spionaţi şi au făcut plângere la Poliţie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, susţine că nu ştie cum au ajuns camerele video în perete. 

Vom reveni cu amănunte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite