Satul Crucea, locul în care toate femeile sunt gravide şi unde se nasc anual o sută de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei din comuna moldoveană Lungani n-au motive să se plângă în ceea ce priveşte natalitatea. Faţă de ultimul recensământ, din 2008, populaţia localităţii a crescut cu peste 500 de persoane. Asta, în condiţiile în care populaţia României se află pe un trend descendent. În satul Crucea se nasc anual o sută de copii.

În satul Crucea din comuna Lungani toate femeile fertile au rămas însărcinate anul trecut, scrie bzi.ro. La sfârşitul anului trecut, satul număra în jur de 280 de gravide, majoritatea de etnie rromă. Ceea ce unora li s-ar putea părea ieşit din comun, sau chiar din comună, localnicilor, mai cu seamă localnicelor, li se pare un lucru normal.

Conform "tradiţiei", femeile se căsătoresc devreme şi până împlinesc 20 de ani au deja câţiva copii. "Sunt foarte multe cupluri de tineri în comună. Fetele nasc prin cezariană, de la 15 ani, în spitalele din Paşcani sau Iaşi. Este periculos ca aceste tinere să facă cezariană de la o vârstă aşa de fragedă. Nu prea vin la control şi tocmai cele care ignoră acest lucru au probleme serioase la naştere", spune Rotaru Verginia, medic de familie în comună.

Totuşi, medicii bănuiesc că numărul însărcinatelor este mult mai mare decât cel înregistrat la dispensar. Numai de la începutul anului, s-au înregistrat alte 30 de gravide şi în jur de 40 de copii cu vârste până la un an. "Am cazuri de copii de 3-4 luni care nici acum nu figurează în liste cu CNP-ul", spune medicul de familie din comuna Lungani.

Monica are 21 de ani şi deja are trei guri de hrănit acasă. Micuţii au între doi şi patru ani. Ea povesteşte că s-a măritat la 17 ani şi de atunci, împreună cu soţul ei, încearcă să întreţină familia din alocaţie şi din banii pe care îi câştigă ca zilieri. "Ne este foarte greu să trăim cu câţiva bani. Acum nu se mai câştigă cum se câştigau înainte banii munciţi pe câmp, când eram plătiţi mai bine. Ce să facem? Cu ce să trăim?", spune Monica.

"Fetele nasc la 14-15 ani, iar la 17 ani tinerii deja se căsătoresc. Lungani este singura comună din zona Moldovei unde populaţia a crescut foarte mult de la ultimul recensământ. Această creştere este datorată tocmai celor două comunităţi de rromi din Crucea şi Zmeu", spune primarul Gheorghe Pricopie.

Dacă în Zmeu ţiganii sunt muzicanţi cu tradiţie, cei din Crucea sunt modorani, aşa că au o situaţie financiară precară şi încearcă să-şi ducă zilele din alocaţia copiilor şi din munca pe care o depun la câmp.

Totuşi, populaţia în continuă creştere a comunei îl îngrijorează pe primar, care tocmai a terminat de construit o grădiniţă modernă. Acum se gândeşte că ar mai trebui să ridice vreo cinci. "Erau vreo 280 de gravide, iar in grupele de la grădiniţă încap vreo 30 de copii maximum. Dar pe lângă cele 280 de gravide în sat, mai erau câteva sute de copii cu vârsta până în patru ani. Mi-am pus mâinile în cap. Aveam câteva sute de plozi şi nu ştiam ce să fac", povesteşte primarul.

În Crucea sunt înscrişi 456 de copii la gimnaziu şi la grupele de preşcolari. "La clasa 0, în acest an, cei 200 de preşcolari vor fi repartizaţi în cinci grupe de copii, două grupe fiind introduse în plus faţă de cele trei deja existente. Anual, în sat se nasc o sută de copii", a declarat Gabriela Luţă, directoarea şcolii generale din satul Crucea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite