Iaşi: Şantierul din Tătăraşi fără muncitori (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 "Adevărul de Seară" vă prezintă în această săptămână cum se lucrează pe şantierele deschise de municipalitate pentru refacerea şinelor de tramvai. Astăzi, în Tătăraşi, la ora 8.00, niciun angajat al firmei Themeli nu muncea în craterele deschise în urmă cu un an.

CAMPANIE: Şantierele veşnice au invadat oraşul

Ieşenii sunt nemulţumiţi că şantierul din zona Doi Băieţi este părăsit de zile bune, iar cei câţiva muncitori vin mai mult în vizită.

Astăzi, în jurul orei 8.00, pe şantierul din Tătăraşi nu era ţipenie de muncitor. Doar maşinile parcate în locul în care ar fi trebuit deja să fie montate noile şine de tramvai şi câinii care se încălzeau la soarele de dimineaţă populau şanţurile.
Singurele dovezi că pe strada Vasile Lupu este deschis un şantier sunt maldărele de pământ de pe spaţiul verde. Ieşenii care locuiesc în zonă sunt nemulţumiţi de ritmul lent de lucru şi nu cred că în acest an vor scăpa de cratere.


„În zona asta nu se lucrează, muncitorii vin cam o dată pe săptămână, lucrează mai mult spre dispecer. În ritmul ăsta ne apucă anul viitor”, a spus Dumitru Gherasim, pensionar. „Pun trei metri de şină pe zi, nu cred că aşa vor termina lucrările anul acesta”, a afirmat Tudor D., comerciant.


Grecii, cu trei oameni pe şantier


Firma care execută 75% din lucrarea de modernizare a liniei de tramvai pe tronsonul Doi Băieţi- Piaţa Chirilă- Nicoriţă, Themeli Construcţii, a realizat doar o porţiune de lucrare, deşi aceasta ar trebui terminată în următoarele două luni. În jurul orei 9.00, pe şantierul din Tătăraşi şi-au făcut apariţia doi muncitori de la Themeli.


Alături de aceştia se afla şi un inginer care nu ştia limba română, iar pentru a comunica cu subalternii avea nevoie de un translator, care la acea oră nu era pe şantier. „Nu putem lucra cu doi oameni, dar asta avem acum. Sperăm ca în zilele următoare să putem aduce 10-12 muncitori. Cu doar doi oameni pe zi terminăm lucrarea în cinci ani. Este o problemă la nivelul firmei, care sper să se rezolve”, a recunoscut inginerul Emanuil Bojkov, reprezentant al societăţii Themeli.

Potrivit contractului semnat cu municipalitatea în august 2008, societatea de construcţii din Grecia ar fi trebuit să finalizeze lucrarea în jumătate de an,dar termenul a fost prelungit deoarece documentaţia a fost parafată la începutul acestui an. Valoarea lucrării era de peste 15 milioane de lei, fără TVA. Cu toate acestea, nici măcar un sfert din porţiunea ce le revine nu a fost finalizat. „Trebuie să ne pregătim de război ca firma să-şi respecte contractul”, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.


Firma grecească a subcontractat un sfert din lucrare către SCCF Moldova. În jur de zece muncitori erau în această dimineaţă pe tronsonul de pe strada Pictorului. Reprezentanţii firmei au precizat că pentru a finaliza modernizarea şinei în porţiunea ce le revine ar mai fi nevoie de materiale care încă nu au ajuns. Mai mult, pentru a schimba calea de rulare din rondul de lângă Spitalul de Neurochirurgie ar trebui închisă circulaţia câteva săptămâni, blocaj pentru care nu au primit aviz. 

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/George/film flv.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/george/Vasule D-film.jpg width=250 height=250 loop=false play=false downloadable=true fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite