Salarii grase la CET pentru stat degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Ivana si Ioan Neculau
Dorin Ivana si Ioan Neculau

În timp ce ieşenii fac duşuri reci de 30 de zile, iar Centrala Electrică de Termoficare nu mai furnizează agent termic, angajaţii îşi primesc în continuare salariile.

Cei peste 1.000 de salariaţi ai CET vin în continuare la muncă deşi societatea nu mai are obiect de activitate de o lună. Începând de pe 6 septembrie, turbinele centralei nu mai funcţionează, iar angajaţii centralei abia mai fac lucrări de întreţinere şi reparaţii.

Reprezentanţii societăţii au spus că au redus activitatea la un număr minim de persoane, mulţi dintre angajaţi fiind în concediu de odihnă sau în şomaj tehnic. Chiar dacă nu fac mai nimic toată ziua, muncitorii sunt plătiţi în continuare cu salarii grase din bani publici.

Citeşte şi:

UPDATE CET Iaşi a fost tăiată din nou de la gaz. Ieşenii rămân fără apă caldă pe termen nelimitat

Directorul societăţii, Dorin Ivana, a câştigat anul trecut un salariu de 4.500 de lei, în timp ce anul acesta are un venit prins în buget de 5.470 de lei. Mugur Cozmanciuc, directorul de marketing al centralei, a avut anul trecut un venit de peste 4.000 de lei. „Salariul nu mi-l primesc integral de foarte mult timp. Nu vă răspund la astfel de întrebări", a spus Mugur Cozmanciuc.

Mai mult, pentru cei 1.000 de salariaţi ai CET a fost alocat un buget de 56 milioane de lei, ceea ce înseamnă o medie salarială de peste 3.000 de lei pe lună. În timp ce societatea s-a umplut de datorii care au ajuns la peste 100 de milioane de euro, conducerea nu redus deloc schema de personal. Astfel, de la începutul anului, doar 170 de angajaţi au plecat din societate, disponibilizaţi sau pensionaţi. După ce Dalkia va încheia contract de prestări servicii cu Primărie Iaşi, în calitate de noul operator de termoficare din oraş, CET ar putea funcţiona doar cu 500 de salariaţi.

Discuţii pe ultima sută de metri

Negocierile municipalităţii pentru reluarea furnizării gazului metan sunt în toi. Şefii din Primărie au reluat încă de miercuri discuţiile cu şefii societăţii Romgaz Mediaş pentru a stabili noi condiţii de livrare a agentului termic. Romgaz a cerut să primească o parte din subvenţia pentru combustibil primită de Primărie de la Guvern, în valoare de 4,5 milioane de lei, în schimbul căreia să asigure gazul pentru câteva zile.

Cum contractul dintre cele două părţi a fost reziliat pentru neplata datoriilor de 10 milioane de euro, municipalitatea va achita combustibilul pe bază de notă de comandă. Deşi trebuia să ajungă la o înţelegere ieri, negocierile s-au amânat pentru astăzi. Dacă furnizorul de gaz va accepta să reia livrarea agentului termic, ieşenii ar putea avea apă caldă în cursul zilei de sâmbătă. „Negocierile s-au amânat. Le-am dat o situaţie cu reeşalonările şi în funcţie de cum ne înţelegem la plată, vom ajunge la o înţelegere. Sunt destul de obtuzi. Ne cer multe garanţii", a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al CET.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite