Iaşi: Sală de operaţii pentru bolnavii bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Sală de operaţii pentru bolnavii bogaţi
Iaşi: Sală de operaţii pentru bolnavii bogaţi

Ministerul Sănătăţii nu decontează încă procedurile chirurgicale necesare pentru mii de pacienţi deoarece tehnica existentă nu este inclusă în nomenclator.

Cardiacii care mai au şi alte probleme de sănătate şi necesită operaţii au de astăzi o şansă în plus să se vindece. Singura condiţie este să aibă şi suficienţi bani în cont pentru a putea plăti operaţia costisitoare care le poate prelungi viaţa. Soluţia constă în aparatura cu care este dotată cea mai modernă sală de operaţii pe cord din România, de la Institutul de Cardiologie din Iaşi. Investiţia a ajuns la două milioane de euro. Medicii chirurgi, asistaţi de roboţi performanţi, operează în timp mult mai scurt decât în cazul unei intervenţii clasice. Inciziile sunt mai mici, iar metoda mai puţin invazivă. Un cardiac care are şi probleme la rinichi sau la ficat şi care nu poate fi operat într-o clinică obişnuită, are şansa să beneficieze de o intervenţie chirurgicală în timpul căreia i se rezolvă ambele probleme medicale.


Accesul la acest serviciu medical este în prezent restricţionat de costurile imense pe care le presupune o astfel de procedură. „O operaţie poate costa şi 50.000 de euro, iar aceşti bani nu sunt decontaţi acum de Ministerul Sănătăţii sau de Casa Naţională de Sănătate. Încercăm de la anul să intrăm pe un program care să permită acest lucru“, a declarat Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Numărul pacienţilor care ar avea nevoie de astfel de operaţii este de ordinul miilor în fiecare an. Anul trecut, la Institutul de Boli Cardiovasculare au existat 2.800 de pacienţi, iar 80% dintre aceştia ar fi putut fi operaţi în noua sală denumită hibridă, unde se pot face două intervenţii simultan la acelaşi pacient şi unde medicii lucrează asistaţi de roboţi.


„E un studiu care arată că 38,8% din pacienţii cu afecţiuni aortice sunt lăsaţi în afara intervenţiilor chirurgicale. Când au şi alte afecţiuni la plămâni, rinichi sau ficat, nu pot suporta o operaţie convenţională“, a precizat doctorul Grigore Tinică.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite