Românul care a speriat Austria, prins la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ovidiu Aştefanei (centru) a fost dus ieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi
Stelian Ovidiu Aştefanei (centru) a fost dus ieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi

Un bărbat care a dat 48 de spargeri la Innsbruck, în doar cinci luni, a fost prins în plină zi pe o stradă din municipiul Iaşi.

Un român acuzat de autorităţile din Innsbruck (Austria) că a lăsat peste 40 de familii din zonă fără bani şi bijuterii a fost prins, ziua în amiaza mare, de poliţiştii din Iaşi. Stelian Ovidiu Aştefanei (35 de ani), dat în urmărire internaţională, a fost oprit, pe 4 iulie, în timp ce se plimba liniştit cu maşina pe o stradă din municipiu şi reţinut în baza unui mandat european de arestare.

Potrivit Procuraturii din Innsbruck (Austria), în doar cinci luni, Aştefanei, împreună cu un alt bărbat ar fi dat nu mai puţin de 48 de spargeri. Anchetatorii austrieci susţin că românii au intrat în casele din Innsbruck şi au furat bani, bijuterii şi calculatoare. „Din actele transmise de autorităţile judiciare din Austria rezultă că Aştefanei Stelian Ovidiu este cercetat pentru comiterea, în perioada noiembrie 2011- martie 2012, a 48 infracţiuni de furt, constând în sustrageri de bunuri din locuinţe, în valoare totală de aproximativ 30.000 euro, împreună cu o altă persoană", a precizat Iulian Ispir, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Arestat pentru 5 zile

Aştefanei a fost audiat de procurori şi reţinut pentru 24 de ore în baza mandatului european de arestare emis de Procuratura din Innsbruck. Pe 5 iulie, tânărul a fost dus la Curtea de Apel Iaşi cu propunere de arestare provizorie pentru cinci zile. În faţa magistraţilor, Ovidiu Stelian Aştefanei şi-a clamat nevinovăţia. Cu toate acestea, Curtea de Apel Iaşi a admis propunerea de arestare şi a dispus arestarea tânărului pentru cinci zile. „Nu comentăm decizia instanţei", a declarat Toni Baltag, avocatul lui Ovidiu Stelian Aştefanei.

Curtea de Apel Iaşi urmează să decidă dacă va dispune predarea ieşeanului către autorităţile din Austria. Pentru faptele săvârşite de român Codul Penal din Austria prevede o pedeapsă de 10 ani închisoare. Aştefanei are însă un trecut încărcat. Acum trei ani a cerut magistraţilor Judecătoriei Iaşi reabilitarea. Cererea i-a fost admisă la începutul anului 2010.

În acelaşi an, Direcţia Generală de Paşapoarte Bucureşti a cerut Tribunalului Iaşi limitarea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate a lui Aştefanei. Magistraţii au admis şi această cerere. Potrivit presei germane, o persoană care are acelaşi nume cu ieşeanul şi este născut în acelaşi an a evadat din una dintre cele mai sigure închisori din Germania. Bărbatul împreună cu alţi doi români ar fi fost încarceraţi pentru viol, jaf şi vătămare corporală gravă în închisoarea Plötzensee.

Cei trei români au evadat pe 30 iunie 2000, dar au fost prinşi în scurt timp. Prizonierii munceau într-un pod al închisorii la curăţenie şi de acolo au urcat pe acoperişul închisorii printr-un geam foarte mic, au sărit de la înălţimea de patru metri în nişte tufişuri şi s-au făcut nevăzuţi. Paznicii şi-au dat seama că lipsesc abia după o oră de la fuga românilor. „Nu vă pot confirma dacă este sau nu vorba despre aceeaşi persoană", spune procurorul general Iulian Ispir. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite