Soţia fizicianului Ştefan Procopiu, una din cele mai longevive femei din Iaşi: „Toată viaţa am citit şi am trăit sănătos“ FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţia fizicianului Ştefan Procopiu susţine că secretul longevităţii constă în plimbări pe jos, mâncat sănătos, dar şi în ereditate.

În municipiul Iaşi, cinci persoane au peste un secol de viaţă, iar printre aceştia este o singură femeie, Rodica Vasiliu Procopiu, soţia savantului Ştefan Procopiu. Aceasta şi-a aniversat ziua de naştere pe 1 februarie 2011.

Susţine că niciodată nu a făcut exces în absolut nimic şi că a încercat să trăiască cât mai sănătos. „Am mâncat foarte sănătos toată viaţa, am o grădină pe care am îngrijit-o şi care m-a ţinut în viaţă. Cred că datorită grădinii am ajuns la o asemenea vârstă. Am făcut kilometri întregi plimbându-mă pe jos. Am fost mereu în munţi, în aer liber, nu am fumat şi nici nu am băut“, povesteşte profesoara Rodica Vasiliu Procopiu.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea fotografii din tinereţea Rodicăi Vasiliu Procopiu

Nu neagă nici că vârsta o datorează genei. Ea însă a bătut recordul familiei la longevitate. „Bunicii şi tatăl meu au decedat tot la vârste înaintate, în jur de 90 de ani. Mama a murit ceva mai devreme“, mai spune soţia fizicianului. Rodica Vasiliu Procopiu a fost profesoară de filosofie, limba română şi franceză la 6 licee din Iaşi şi Basarabia.

Acum, spune că trăieşte din amintiri şi ori de câte ori are ocazia rememorează cu drag perioada în care s-a cunoscut cu fizicianul Procopiu şi cei 26 de ani petrecuţi împreună. „Întâlnirile noastre erau bazate pe discuţii legate de cultură, de ştiinţă, de viaţa societăţii şi de importanţa culturii. M-a cerut în căsătorie spunându-mi simplu: «Ne potrivim!». Şi aşa a fost, ne potriveam în tot ceea ce făceam, gândeam la fel“, povesteşte soţia savantului.

„Au apărut nişte probleme la vedere“

În prezent, când îşi spune vârsta nu o face cu bucurie. Asta pentru că mai toate rudele au trecut în nefiinţă. Familia sa este formată doar din cumnata Maria Vasiliu, soţia fratelui său Olimpiu, nepotul Adrian Vasiliu şi doi strănepoţi: Adriana, care anul acesta şi-a serbat majoratul, şi Andrei, care tot anul acesta şi-a făcut buletin.

O tristeţe foarte mare i-a fost cauzată recent, când şi-a pierdut vederea şi astfel a fost nevoită să renunţe la cea mai mare pasiune a sa: cititul. „Greutatea cea mai mare e că nu mai pot citi. Începând din acest an au apărut nişte probleme la vedere, la care nici medicii nu-mi mai dau mari şanse de recuperare. Toată viaţa mea am citit, ora de culcare fiind miezul nopţii. Au fost nopţi întregi în care stăteam cu lupa sub plapumă şi parcurgeam zeci de pagini“, spune femeia.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite