Reţeta de slăbit de succes a unui reputat medic ieşean. Vezi ce mituri despre dietă spulberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet, boli nutriţie
Profesorul Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet, boli nutriţie

Profesorul Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet, boli nutriţie şi şefa Clinii de Endocrinologie a Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi, a mărturisit că reuşeşte să se menţine în forma fizică dorită pentru că mănâncă sănătos şi cu măsură.

Specialist în boli de nutriţie, profesorul Voichiţa Mogoş a vorbit cu reporterii „Adevărul" despre propria dietă şi a dezvăluit trucuri cu ajutorul cărora reuşeşte să se menţină la aceeaşi greutate de câţiva ani.

Medicul endocrinolog susţine că mănâncă de 5 ori pe zi, din care două mese, de la ora 10.00 şi 17.00, fiind de fapt nişte gustări, când consumă îndeosebi fructe proaspte. Dimineaţa îşi prepară fructe la blender, la care adaugă o bucăţică de drojdie.

Susţine că nu se înfometează niciodată şi la fel îi îndeamnă pe toţi cei care vor să scape de kilogramele în plus într-un mod sănătos. Nu-şi refuză nici plăcerea de a mânca ceva dulce, însă înlocuieşte tradiţionala prăjitură cu ciocolată la care râvnesc majoritatea cu o îngheţată sau cu un fruct.

Primul lucru pe care-l recomandă celor care vor să slăbească şi pe care ea însăşi l-a pus în practică de ani buni a fost renunţarea la mezelurile din comerţ şi conserve.

Alarmant! Copiii moldoveni sunt la fel de graşi ca cei americani. Ascultă mărturia unei persoane de 120 de kilograme (VIDEO)

„Ideal este să ne urmăm instinctele şi dacă simţim nevoia să mâncăm, să mâncăm, dacă râvnim la carne, să ne oferim această plăcere, dar în cantitate medie. Important este să luăm ceea ce ne cere organismul, dar să ne bazăm pe lucruri proaspete şi să evităm preparatele. Nu recomand sub nicio formă conservele, ar fi bine să se evite carnea de porc, de vită şi de oaie şi să ne îndreptăm mai mult spre peşte. Din păcate, noi nu prea ştim să gătim decât câteva feluri de mâncare din peşte deşi avem zeci de râuri", spune profesorul Voichiţa Mogoş.

Crede cu tărie în ceea ce numeşte „monotonia regimului". Astfel, indică ca la fiecare masă să se consume acelaşi tip de mâncare. „Atunci când în fiecare dimineaţă consumi acelaşi măr sau iaurt parcă nu mai ai poftă, ţi se face lehamite şi nu mănânci mult", explică medicul ieşean.

Operaţie în premieră la Iaşi împotriva obezităţii

Reputatul medic ieşean nu este de acord cu anumite restricţii alimenmtare care s-au transformat în mituri culinare de-a lungul vremii.

Mituri spulberate de profesorul Voichiţa Mogoş:

Dietele personalizate sau bio - Medicul ieşean mărturiseşte că nu crede în aceste regimuri şi nici nu le recomandă. „Dietele personalizate sunt acum o modă, dar eu nu cred absolut deloc în ele. Toate organismele au nevoie de aceleaşi vitamine şi proteine, nu văd de ce trebuie să apelezi la dietele personalizate. În produsele bio nu am foarte mare încredere. Există o mare campanie împotriva E-urilor din alimente, dar ţin să menţionez că francezii consumă de mult mai mult timp produse cu E-uri şi cu toate acestea au o speranţă de viaţă mai mare ca a noastră", susţine profesorul Voichiţa Mogoş.

Borşul şi compotul nu sunt deloc pe placul medicului în ciuda tuturor recomandărilor că ar face bine la digestie. Medicul sugerează consumul de borş acru şi a fructelor proaspetel. „Fierberea presupune automat o fermentare care nu ne face bine", explică medicul endocrinolog.

Mâncatul după ora 18.00 este un alt mit pe care şefa Clinicii de Endocrinologie din Iaşi îl demontează. Consideră că dacă mănânci echilibrat, fără excese, nu contează ora la care ai ultima masă. „Cel care consumă cele mai multe resurse pe timpul nopţii este intestinul. De ce să nu-i dăm şi noaptea de lucru? În plus, majoritatea persoanelor care muncesc ajung târziu acasă şi nu-şi permit să aibă ultima masă înainte de 18.00-19.00", spune medicul.

Renunţarea la pâine este o altă greşeală din dietă. Recomandă însă ca pe zi, o persoană cu un job care nu presupune foarte mult efort fizic, să se limiteze doar la câteva felii.

postul slăbeşte este o altă iluzie falsă. „Atunci mănânci numai cartofi, fasole, soia şi halva, ai mereu senzaţia de foame. Majoritatea se îngraşă în post", spune profesorul Voichiţa Mogoş.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite