Au fentat statul cu 1,1 milioane de lei din comerţ cu motorină la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii ieşeni au descoperit o reţea care trecea combustibilul prin mai multe firme pentru a-l vinde, în final, la staţii peco din judeţ. Anchetatorii au calculat până acum un prejudiciu de peste 1,1 milioane lei. Unul dintre pionii afacerii este implicat şi în dosarul „Rutiera“ al agenţilor acuzaţi de corupţie.

Potrivit anchetatorilor reţeta folosită de afacerişti era una cât se poate de simplă. Una dintre firmele implicate, Garant SRL Grajduri, patronată de Fănel Macovei, era cea care cumpăra iniţial produse combustibile de la furnizorii autorizaţi. Ulterior, marfa era trecută fictiv prin mai multe firme: Codacom SRL, Curtea Sticlarului SRL (judeţul Suceava), Silnef Company şi Auto Oti SRL. Scopul „plimbării“ motorinei era acela de a evita plata accizelor şi a celorlalte dări aferente către stat. La finalul circuitului, una dintre societăţi scotea combustibilul legal la vânzare prin mai multe staţii peco din judeţul Iaşi.Anchetatorii au precizat că, de cele mai multe ori, vânzarea finală era efectuată prin intermediul societăţii Codacom, care are ca obiect de activitate comerţul cu combustibili.

Implicaţii cu furtul motorinei din Gara Iaşi

Procurorii au calculat până acum un prejudiciu la bugetul de stat de peste 1,1 milioane de lei, din care 730.000 de lei din neplata accizelor şi 430.000 de lei din TVA. Una dintre firmele implicate în dosar este cunoscută de anchetatori pentru infracţiuni de evaziune din comerţul cu combustibili. În 2008, Adrian Zahariea, patronul Codacom SRL, a fost implicat într-un dosar în care se cercetau furturile de motorină din locomotivele trenurilor care treceau pe lângă Clubul CFR. În urma flagrantului, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au descoperit într-un container de tablă 450 litri de motorină, mai multe butoaie în care era depozitat combustibilul sustras, precum şi o pompă cu care motorina era scoasă din rezervoare.


De la „Motorina“, la „Rutiera“


În prima fază, procurorii au soluţionat dosarul cu scoaterea de sub urmărire penală a lui Zahariea, dar ulterior şefii Parchetului au decis reluarea anchetei. „Soluţia iniţială a fost infirmată şi s-a dispus reluarea cercetărilor, existând indicii în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală“, a spus procuror Carmina Pascal, şefa Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal.

În timp ce procurorii anchetau furtul de motorină de la CFR, Adrian Zahariea a fost interceptat cînd îi cerea agentului Vănel Carp, fost subofiţer la Poliţia Rutieră, să intervină la colegul său Răzvan Marciuc, pentru ca acesta din urmă să nu îi amendeze doi angajaţi pe care îi oprise în trafic în localitatea Leţcani pentru că nu aveau prelate montate pe camioane.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite