Iaşi: Regiunea pe scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Regiunea pe scurt
Iaşi: Regiunea pe scurt

Cele mai importante ştiri din ediţiile regionale ale cotidianului „Adevărul de Seară”.

Bacău

Deşeuri colectate selectiv


De anul viitor, băcăuanii vor trebui să arunce gunoiul în mod organizat, în tomberoane speciale. Autorităţile locale derulează de circa patru ani un proiect prin care îşi propun trecerea, în mod treptat, la colectarea selectivă. Deocamdată funcţionează numai colectarea PET-urilor din plastic, pentru care există „parcuri” speciale în cele mai multe dintre cartierele municipiului Bacău. „Colectarea selectivă vafi extinsă şi în mediul rural. Săptămâna viitoare vom cere primăriilor din judeţ să înfiinţeze «ţarcuri» pentru colectarea peturilor. Din septembrie se vor instala şi alte recipiente pentru deşeuri de alt tip”, a declarat Paul Toderică, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău.

Botoşani

Iile sunt din nou la modă


După ce au fost ţinute zeci de ani în lăzile de zestre, accesoriile vestimentare purtate de bunici sunt din nou la modă. Meşterii populari care participă în aceste zile la „Festivalul cântecului, jocului, portului şi meşteşugului” au venit în întâmpinarea tinerelor şi s-au întrecut în oferte de cămăşi tradiţionale. „Nici nu ştii de unde să alegi. Toate sunt foarte frumoase. Preţurile sunt într-adevăr cam piperate, dar eu cred că se merită”, este de părere Mariana Marcu, cumpărătoare. De cealaltă parte, meşteşugarii spun că deşi festivalul este abia la început, standurile lor au fost vizitate de zeci de amatori.   „Este abia prima zi. Oamenii au venit, s-au uitat, au întrebat de preţ, unii au cumpărat alţii au spus că revin. O cămaşă costă între 50 de lei şi 250 de lei”, a declarat Veronica Cojbotă, meşter popular din zona Sucevei.

Iaşi

Nevăzătorii mai aşteaptă semafoarele speciale


Reprezentanţii municipalităţii ieşene susţin că nu au renunţat la ideea de a instala la trecerile de pietoni din oraş semafoare acustice care să poată fi folosite şi de persoanele nevăzătoare. „Prima licitaţie pentru achiziţionarea acestor semafoare speciale a fost contestată de unul dintre participanţi, după care chiar măsura de anulare a fost contestată”, a declarat Dumitru Tomorug, director de investiţii în cadrul Primăriei Iaşi.

Neamţ

Şoferii pietreni lipsiţi de cavalerism


Şoferiţele din Piatra Neamţ trebuie să se înarmeze cu multă răbdare atunci când ies pe străzile urbei. Bărbaţii pietreni uită de bunele maniere la volan şi nu fac distincţia între sexe atunci când maşina unei doamne se strică într-o intersecţie. În loc de o mână de ajutor, şoferiţele se aleg cu expresii care lipsesc din dicţionarul limbii române. „Am rămas blocată în una dintre intersecţiile mari şi nimeni nu a coborât să ma ajute să mut maşina. Eu eram singură şi oricât aş fi încercat nu reuşeam să o mut din loc. În schimb, bărbaţii erau primii la înjurături”, povesteşte supărată Anamaria Florea, agent vânzări.

Suceava

Turismul este în scădere


Dacă acum trei ani, zona judeţului Suceava era una dintre cele mai vizitate din ţară, anul acesta încep să dea faliment primele pensiuni. Deşi sucevenii erau obişnuiţi ca vara să vadă turişti la fiecare colţ de oraş, în acest an locuitorii din municipiu numără pe degete drumeţii poartă un rucsac mare în spate.
„Cererile care vin parta agenţiilor de turism partenere din ţară şi din străinătate au scăzut mult. În anii trecuţi, pentru hotelurile şi pensiunile administrate de noi, gradul de ocupare era de 100% chiar de la începutul lunii iunie, anul acesta ne lovim de problema de a acoperi cu greu 60% din totalul aceloraşi locuri”, explică Andreea Iacoban, agent de turism. Tot ea spune că din datele oferite în acest an de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava reiese că anul acesta s-au închis şase din cele 65 de pensiuni care activează pe raza municipiului Suceava, în urma stării de insolvabilitate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite