Iaşi: Regiunea pe scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Regiunea pe scurt
Iaşi: Regiunea pe scurt

Cele mai importante ştiri din ediţiile regionale ale cotidianului „Adevărul de Seară”.

BACĂU

Profesorii titulari nu vor să predea la ţară

Posturile de profesori titulari scose la concurs de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău nu au fost ocupate decât în proporţie de 33% . Din cele 627 de catedre titularizabile existente la nivelul judeţului Bacău doar 206 au fost repartizate în urma examenului susţinut pe data de 15 iulie. Cele 421 de catedre rămase libere vor rămâne, conform regulamentului, netitularizabile pentru următorul an şcolar şi vor fi ocupate de profesori suplinitori.

„Toate posturile rămase neocupate sunt în mediul rural iar unii dintre cei care au luat nota şapte la examenul de titularizare au refuzat aceste posturi. Locurile rămase libere vor fi redistribuite către candidaţii care au obţinut la examenul de titularizare note între cinci şi şapte“, ne-a declarat Claudia Merticariu, purtător de cuvânt al ISJ Bacău. (Claudiu Banea)

BOTOŞANI

Municipalitatea vrea să facă ordine pe străzile oraşului

Şoferii maşinilor de mare tonaj vor plăti amenzi de până la 2.500 de lei dacă vor trece prin oraş fără să plăteasca taxa de liberă trecere, iar taxa de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar va fi aceeaşi pentru toate maşinile, indifirent de cilindree, respectiv 238 de lei. „Este un proiect de hotărâre ce va fi introdus spre aprobare în sedinţa de miercuri de Consiliu Local”, a afirmat viceprimarul Florin Ghiorghiţă. (Alex Chirilă)

IAŞI

Chirii - chilipir în toate cartierele ieşene

Preţurile la unele apartamente din Iaşi au scăzut cu până la 30% faţă de anul trecut. Agenţii imobiliari spun că de vină pentru fluctuaţiile de pe piaţă sunt atât plecarea studenţilor în vacanţă, cât şi criza financiară. Dacă în vara anului 2008 chiria pentru un apartament cu două camere în zona Podu Roş sau în cartierele Păcurari, Alexandru, Tătăraşi şi Nicolina era cuprinsă între 270 şi 350 euro/lună, anul acesta a scăzut cu până la 100 de euro.

Pentru o locuinţă cu două camere decomandate în cartierele Păcurari  sau Nicolina mobilată şi utilată complet doritorii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 250 euro/lună. Acelaşi imobil în zonele Tătăraşi, Galata, Alexandru, Dacia poate ajunge şi până la 200-230 euro/lună. (Cătălina Cocoloş)

NEAMŢ

Parcările de reşedinţă, ignorate de pietreni

Cei care plătesc anual pentru un spaţiu de parcare lângă casă sunt nevoiţi să caute alte locuri unde să-şi lase maşinile din cauza posesorile de autoturisme care ignoră marcajele. Parcările de reşedinţă au fost marcate pe asfalt cu numărul autovehicolului.

„Locul pentru care am plătit rezervarea îl găsesc mai mereu ocupat de maşini înmatriculate în Italia sau alte ţări. Înţeleg că acum se întorc acasă conaţionalii, dar eu unde îmi las maşina?”, se plânge Mihai Dumitrescu, care are loc rezervat într-o parcare din cartierul Precista. În aceste condiţii, pietrenii să ceară fie blocarea roţilor maşinii respective, fie să se înţeleagă cu proprietarul acesteia. (Florin Jbanca)

SUCEAVA

Bacşişul, un obicei comun la ieşirea în oraş

Majoritatea sucevenilor nu se zgârcesc atunci când ies în oraş, chiar dacă au o situaţie financiară dificilă în această perioadă. Lăsatul bacşişului la bar, restaurant sau la club a intrat în obiceiul celor mai mulţi dintre clienţi. Aceştia consideră că a lăsa un ban în plus la nota la plată reprezintă un gest de respect faţă de munca prestată de chelneri, ospătari sau bucătari.

Bacşişul variază în funcţie de calitatea servirii, ospitalitatea personalului şi prestanţa acestuia. „Ofer bacşiş celor care mă apreciază ca şi client. Rolul cel mai important îl are rapiditatea cu care sunt servită şi calitatea produselor“, a spus Mioara Zamfir, secretară. O parte dintre clienţi consideră însă că lasarea unui ciubuc se impune doar în anumite situaţii.

„Eu dau bacşiş pe merit. Dacă vreau o friptură aproape de ora închiderii, când bucătarul e cu mâna pe clanţă, ştiu să fiu generos. Cineva care doar mă serveşte la masă primeşte salariu pentru această muncă“, a spus Marcel Leonte, contabil. (Gabriela Popescu )

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite